Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.

Herfstrecept: Amelander Mosterdsoep
Na een lekkere frisse wandeling over het strand of door de duinen is er niets zo fijn als thuiskomen met iets lekkers op het vuur. Wat dacht je van een Amelander mosterdsoep? Romig, hartig met een pittige twist die je opwarmt van binnenuit.
Deze soep wordt gemaakt met Amelander Mosterd, een streekproduct dat bekendstaat om zijn volle, karakteristieke smaak. De mosterd wordt lokaal geproduceerd op Ameland, waardoor dit recept een echte Ameland touch krijgt.
Ingrediënten:
(de hoeveelheden kan je aanpassen naar smaak)
- 1 sjalotje, fijn gesneden
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 2–3 lepels Amelander Mosterd
- Optie: Scheutje droge witte wijn
- 500 ml kippenbouillon
- 100 ml kookroom
- Vulling naar keuze: preiringetjes met spekjes, gerookte zalm, stukjes droge worst of Amelander meerval
- Witte peper en een snufje Waddenzeezout
- Olie om te bakken
Het recept
Verhit een beetje olie in een soeppijn en fruit een fijn gesneden sjalotje met een teentje knoflook tot ze zacht en glazig zijn. Voeg daarna een paar lepels Amelander Mosterd toe en roer goed door, zodat de mosterd zijn scherpte een beetje verliest.
Blus af met een scheutje droge witte wijn (of sla dit over als je geen alcohol wilt gebruiken) en doe vervolgens kippenbouillon en kookroom erbij. Laat het een aantal minuten pruttelen zodat alle smaken goed samenkomen.
Daarna wordt het tijd voor de vulling. Gebruik wat je zelf het lekkerste vindt, sommige mensen houden van preiringetjes met uitgebakken spekjes door de soep en anderen geven de voorkeur aan gerookte zalm, droge wordt of stukjes Amelander meerval. Laat de soep na toevoeging van de vulling nog even op staan en breng hem tot slot op smaak met witte peper en een snufje Waddenzeezout.
Serveertips
Soep klaar? Super! Het is lekker om er nog iets bij te serveren. Wat dacht je van een stuk vers brood of knapperige toastjes met een beetje geraspte kaas en een paar druppels olijfolie met kruiden. Wil je nog iets extra’s maken dan passen kaasstengels er heel goed bij. Krokant, zoutig en perfect voor bij de mosterdsoep. Je kan ze kant en klaar kopen of zelf maken van bladerdeeg en oude kaas. Om het af te maken kan je er nog een glaasje Amelander bier of droge witte wijn bij drinken. Niet zo van de alcohol dan is een frisdrankje of een alcoholvrij biertje een prima alternatief. Geniet ervan!