Grote broek voor raadslid Ameland

BALLUM – Amelander raadslid Jeroen de Jong (CDA) trekt een erg grote broek aan op maandagavond tijdens de raadsvergadering in Ballum. Hij vergelijkt zichzelf met Pieter Omtzigt, het Tweede Kamerlid dat zich vastbeet in de toeslagenaffaire.

De Jong houdt er ook van de stukken en hun achtergronden te bestuderen, zegt hij. Zo las hij over de kwestie Esther Meindertsstraat, de kwestie hotel en wellness op de plek van het verpauperde subtropische zwembad en het recreatief beleidsplan gecombineerd met de contacten die het college had met de uitbaters van groepsaccommodaties. De Jong gaat van dik hout zaagt men planken en beschuldigt met name wethouder Theo Faber van loer draaien, oor aannaaien, zand in de ogen strooien en oren laten hangen naar het grote geld. Verder meent de CDA-er dat de wethouder informatie achterhoudt en erg begaan is met vastgoed van buitenaf. “Ik heb er geen woorden voor,” spuugt De Jong de aantijgingen verfraaid met diverse gezegden in de microfoon.

“U meet zich wel wat aan,” begint wethouder Faber zijn reactie op de verbale oorvijgen, en: “U maakt er een heel raar verhaal van.”

In oktober 2019 heeft de raad een fout gemaakt, steekt De Jong van wal, door een stuk over wijziging bestemming Strandweg van de agenda te halen en het mandaat bij het college neer te leggen. “Had de raad nooit moeten doen.” Wethouder Faber noemt de procedure van destijds een “logische gang van zaken.” De raad dacht dat er een nieuw bestemmingsplan nodig was, maar volgens het bestemmingsplan van 1995 kon hotel plus wellness al in dat gebied. Faber: “Er is geen ruimte voor willekeur.” Het is nu aan de projectontwikkelaar om wel of niet een vergunning aan te vragen. “U moet het wel bij de feiten houden,” kaatst Faber de bal terug. Bewijs dat de wethouder vastgoed van buitenaf voortrekt komt niet op tafel. “U komt met niks!”

Han van Heerde (Ameland’82) steunt het CDA-raadslid in zijn kritiek en hij moet niets hebben van de uitgebreide reactie die Faber geeft. De wethouder mag bij de raadsvergadering zitten, maar hij hoort zich terughoudend op te stellen, stuurt Van Heerde Faber terug in zijn hok. Hij geeft de wethouder zelfs een “rode kaart” vanwege de discrepantie in informatie die de wethouder aan de raadsleden gaf en die Van Heerde uit de sector van groepsverblijven zelf opving. De wethouder had eerder gemeld dat er “nauw contact” was met de sector, maar dat ervoer het bestuur van de groepsverblijvenvereniging toch anders. Er waren vorig jaar diverse contactmomenten tussen gemeente en groepsverblijven, er is gebeld, de provincie kwam kijken en Faber had zelf contact met de voorzitter van de vereniging. Faber erkent dat hij eigenlijk een onderhoud met het hele bestuur had moeten hebben en niet alleen een telefoongesprek met de voorzitter. Hij heeft er zijn excuses voor aangeboden en herhaalt dat in de raadsvergadering. “Ondanks het nauwe contact mis je elkaar wel eens.”

En ja, de functiewijziging van groepsverblijf naar appartementencomplex aan de Esther Meindertsstraat ging wel erg gemakkelijk, maar dat lag besloten in het Amelander beleid. Daar stond in dat een verblijf voor 6 mensen een groepsverblijf genoemd kan worden. De projectontwikkelaar heeft daar op ingespeeld door 6-persoons appartementen te bouwen, passend bij de bestemming van het terrein. Een harde les voor gemeentebestuur en beleidsmakers. Inmiddels is het beleid aangepast en is een onderkomen pas groepsverblijf als er 15 of meer mensen in ondergebracht kunnen worden.

Over deze drie kwesties wordt politiek bedreven en maandagavond is wethouder Faber kop van Jut. Raadslid Dirk Metz (AmelandEén) noemt de aantijgingen "voetzoekers". Wat hem betreft zijn die helemaal niet nodig. Metz houdt het liever bij constructief vergaderen. “We zitten hier als raad,” probeert voorzitter Leo Pieter Stoel nog de eenheid te benadrukken. Het helpt niet echt. “Het is niet onze wethouder,” stelt Jeroen de Jong nog maar eens. Met harde woorden op de man spelen is zijn manier van politiek bedrijven en Han van Heerde steunt hem daarbij. De Jong: “Wij zitten hier als oppositie – coalitie.”

⇒ lees hier over De Nacht van Blokvoort

⇒ lees hier A’82 en CDA vangen bot bij muilkorfmotie

⇒ lees hier Appartementencomplex Buren wordt legaal

⇒ tik Groepsverblijven in bij ZOEKEN om meer over die sector te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *