Ameland en de Nacht van Blokvoort

BALLUM – In aanloop naar de raadsvergadering waar de herontwikkeling van het terrein van het voormalige subtropische zwembad Aqua Plaza aan de orde zou komen, liep de bevolking van Ameland te hoop via ingezonden brieven en Facebookposts. Het eiland moest vooral niet ten prooi vallen aan projectontwikkelaars, was het overheersende geluid. Die angst heerst rond de plannen hoteluitbreiding en nieuwbouw aan de Strandweg bij Nes.

Van de agenda

De raadszaal in Ballum zat vol en ook een deel van de hal was bezet met burgers die benieuwd waren hoe de raad en de wethouder op het onderwerp in zouden gaan. En toen kwam aan het begin van de raadsvergadering Siard Bonthuis (AmelandEén) met de oproep juist dat onderwerp van de agenda te halen. Er was een brief binnengekomen van de Blokvoort Advocaten van Kontour Vastgoed, Rijssenpad Projecten en WestCord, met het dringende verzoek geen voorbereidingsbesluit te nemen voor het gebied waar ze op het voormalige zwembadterrein een hotel met wellness willen bouwen. Wat de gemeente dacht dat de projectontwikkelaars wilden, blijken ze helemaal niet te willen.

Bonthuis wil eerst helderheid over de intentie van de projectontwikkelaars. Het AmelandEén raadslid krijgt de meerderheid van de raad aan zijn zijde en het collegevoorstel over de herontwikkeling van het subtropische zwembadterrein gaat van de agenda. Voorzitter Gerard van Klaveren: “En er wordt verder niet meer over gesproken.”

Diep geschokt

Over de brief van de advocaten wordt nog wel even gedebatteerd.

Blokvoort vraagt de raadsleden niet in te stemmen met het collegevoorstel. “Dat is toch chantage!” roept raadslid Jeppe Groenewold in de microfoon. De VVD-er heeft het idee dat het college de regie uit handen geeft aan de projectontwikkelaars. Als daarop uit de hal applaus klinkt veert de voorzitter van de raad op uit zijn stoel. Het publiek mag geen blijk geven van voor- of afkeuren, leest hij de burgers de les. En als ze het nog een keer doen schorst hij de vergadering en zal hij ze vragen het gemeentehuis te verlaten. “Het lijken hier wel Russische praktijken!” zegt een van de bezoekers na afloop, nog altijd verontwaardigd over de terechtwijzing van de burgemeester. Diezelfde burgemeester Van Klaveren deelt ook aan Groenewold een corrigerende opmerking uit. Het college heeft bij het dossier Zwembad Aqua Plaza de regie niet uit handen gegeven, maar juist de zaak op de rails gezet. Wel werd het college verrast door de advocatenbrief, erkent wethouder Theo Faber.

Raadslid Jeroen de Jong (CDA) is “Diep geschokt door de brief”, Jan Wijnberg (Algemeen Belang Ameland) wil weten wat er nu wel en niet mag, daar aan de Strandweg en Han van Heerde (Ameland’82) vindt het “té triest voor woorden, dat het democratische proces wordt ondermijnd.” De projectontwikkelaars en hun advocaten maken wat de Amelander raad betreft geen goede beurt.

Vuilspuiterij

Voice of Ameland, nooit te beroerd voor het poneren van een boude stelling en het opzetten van een actie, dook in de zaak en koppelde allerlei kwesties. Het 'online platform voor anders denkenden' meent dat er een duidelijke link ligt tussen burgemeester Gerard van Klaveren en Kontour Vastgoed. De verbintenis zou dateren uit de tijd dat Van Klaveren gedeputeerde was en vele miljoenen kon spenderen aan een project waar Kontour bij was betrokken. De suggestie dat er belangenverstrengeling in het spel is en Van Klaveren met Kontour onder één hoedje speelt noemt de burgemeester “vuilspuiterij.” Van Klaveren ligt niet wakker van de beschuldiging, maar gaat er wel melding van doen bij de Commissaris van de Koning.

Vlaggen op de kop

De Voice riep op om de Amelander vlag ondersteboven te hangen voorafgaand en tijdens de raadsvergadering, om het ongenoegen te tonen over de plannen van Kontour en Westers. Diverse omgekeerde Amelander vlaggen hingen in de masten en in de hal zaten sympathisanten met een omgekeerde vlag op de rug gespeld. De Voice of Ameland is tevreden dat het onderwerp over de bestemming van het voormalige zwembadterrein van de agenda werd gehaald. “Deze avond zal de geschiedenis ingaan als de 'Nacht van Blokvoort'.”

Dossier Aqua Plaza

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *