RSS
Zoeken

Appartementencomplex Buren wordt legaal

Geplaatst op: 24 april 2020 - Categorie: Gemeente & Politiek

BALLUM – Het was aangevraagd als groepsaccommodatie, maar het blijkt als appartementencomplex verhuurd te worden. Het pand in Buren aan de Esther Meindertsstraat 6 staat er en is in bedrijf en de buren hebben met hun bezwaren bij de rechter hun gelijk gekregen. En toch blijft het pand van Juding Belastingadvies B.V. staan. “We betreuren de voorgeschiedenis,” spreekt raadslid William de Jong (AmelandEén) op de raadsvergadering van 20 april. Wethouder Theo Faber schetst die voorgeschiedenis tijdens de vergadering. Die geschiedenis gaat terug tot 2017. Er werd een nieuwe groepsaccommodatie vergund en op eigen risico is een appartementencomplex met vier units gebouwd. Mocht niet, had niet gemoeten, is wel gebeurd.

Er zijn twee keuzes, legt Faber voor. Of het pand moet worden aangepast tot het een groepsverblijf is, niet zijnde appartementen. Of het huidige complex wordt gelegaliseerd. Dat wil niemand eigenlijk. Faber: “We zitten er nu mee.” Waar het fout gegaan is? In de definities die in de notitie Verblijfsrecreatie worden gebruikt. Daar staat onder meer in dat 6 personen of meer een groep is en in de appartementen kunnen 6 personen. Dus past het onder de definitie van groepsverblijf. Met die definitie is het altijd goed gegaan, oppert Faber. “Tot nu.”
“Laten we zo snel mogelijk hier beleid op maken,” zegt Jan Wijnberg (Algemeen Belang Ameland). “Projectontwikkelaars zien kansen.”

Jeroen de Jong houdt de rug recht. “Het CDA stemt niet in met het raadsvoorstel.” Dat raadsvoorstel voorziet in legalisatie van wat er nu staat.
“Het is het zoveelste legalisatieverzoek in combinatie met burgerlijke ongehoorzaamheid,” merkt Han van Heerde van A’82 op. Hij zegt heel duidelijk “nee!” tegen het collegevoorstel. Legaliseren werkt burgerlijke ongehoorzaamheid en precedentwerking in de hand en daar wil Van Heerde niet aan meewerken.
“We kunnen hoog en laag springen, maar het wordt al verhuurd.” Dat zegt Jeppe Groenewold van de VVD. Slordig, moet in de toekomst niet weer gebeuren, schoorvoetend akkoord. Groenewold zegt het zoals alleen Groenewold het kan zeggen en zoals hij het vaker heeft gezegd.
Sociale Fractie Ameland gaat ook akkoord met de legalisering, maar Irma Marinus is “tegen deze praktijken.”

Alle fracties doen even hun zegje over het appartementencomplex in Buren, zeggen dat het zo niet had gemoeten en stemmen, op Han van Heerde en Jeroen de Jong na, voor het collegevoorstel. Wethouder Faber: “Het voelt nooit prettig voor de gemeente om iets te legaliseren, maar het is onze eigen schuld.”

De nota Verblijfsrecreatie wordt binnen een half jaar herzien. Dat sleept Han van Heerde er nog met een motie uit. Als de coronacrisis dan nog niet voorbij is kan dat halve jaar verlengd worden met drie maanden.

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?