A’82 en CDA vangen bot bij muilkorfmotie

BALLUM – Ameland’82 en CDA Ameland zien het liefst een gemuilkorfde raad, maar beide fracties vangen bot bij hun collega raadsleden. Alleen Jeppe Groenewold van VVD breekt een lans voor het voeren van discussies in de raad, desnoods tijdens een themabijeenkomst, maar ook hij stemt tegen de muilkorfmotie.

De gemeenteraad van Ameland krijgt maandagavond 14 december een motie voor de kiezen, waarbij van sommige leden de mond openvalt. Han van Heerde van A’82 en Jeroen de Jong van CDA Ameland stellen een gedragscode voor raadsleden voor. Die gedragscode zou dan over communicatie moeten gaan. Aanleiding is een ingezonden stuk van AmelandEén op de website van Persbureau Ameland.

Vrijwel alle fracties maken gebruik van het nieuwsplatform om eens een onderwerp voor het voetlicht te brengen, een mening naar voren te schuiven of een commentaar te leveren op een eilander politiek vraagstuk. Naar aanleiding van dergelijke ingezonden stukken ontspint zich dan niet zelden een discussie tussen raadsleden en burgers: op de leugenbank, op social media of in de raadszaal.

Van Heerde en De Jong zien die discussie liever alleen in de raadszaal. Vooral Van Heerde stoort zich aan het geschrijf op Facebook, een medium waar hij overigens zelf niet op kijkt. “Ik heb gehoord dat er flink wat op gereageerd is. Ik heb het zelf niet gezien.” In hun motie roepen Van Heerde en De Jong het college op om uitingen van raadsleden op social media een halt toe te roepen. Jeroen de Jong kijkt wel op Facebook en heeft zich zelfs in de bewuste discussie gemengd.

Wat een oorwassing voor AmelandEén had moeten worden blijkt een motie die bij Irma Marinus van Sociale Fractie Ameland tot verbijstering leidt, waar de burgemeester voor waarschuwt en waar, behalve de twee indieners, geen enkele fractie in meegaat. Dirk Metz van AmelandEén looft juist de discussie op Facebook naar aanleiding van het bericht en hij zegt: “Wij zijn als politieke partij niet de eerste die een stuk op Persbureau Ameland plaatst. Het lijkt me juist goed om zaken in de media te brengen en de burgers van ons eiland goed te informeren. Wat wij hier als raad verder mee doen is aan onszelf. Die handschoen pakken wij heel graag met jullie op.”

Burgemeester Leo Pieter Stoel heeft zorg over de richting die A’82 en CDA op willen gaan: “Het college heeft de grootst mogelijke bezwaren over de oproep. Het kan niet zo zijn dat het college bepaalt wat raadsleden in welk medium dan ook zeggen, uiten.” Burgemeester en wethouders zullen niet in staat zijn deze motie uit te voeren en de raadsleden aan te spreken op hun uitingen, zegt de voorzitter. “Daar gaat het college niet over en daar zullen we ook grote moeite mee hebben.” Stoel hoopt dat de vertegenwoordigers van de Amelander samenleving met elkaar in overleg gaan en tot goede besluiten zullen komen. “Zoals het een goede raad betaamt.” Ieder lid van de raad heeft de vrijheid zijn menig te uiten, zegt Stoel tot slot. Van Heerde zegt nog dat hij vrijheid van meningsuiting een groot goed vindt. Hij wil dat de raad zelf bepaalt wat geschikt of niet geschikt is om naar buiten te brengen. Zeven raadsleden stemmen tegen en twee, Han van Heerde en Jeroen de Jong, stemmen voor: de motie wordt verworpen.

⇒ Onderwerp van de hele discussie is de bestemming van een pand aan de Esther Meindertsstraat in Buren.

⇒ lees hier de ingezonden brief van Ameland Eén

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *