Gedonder in coalitie Ameland

BALLUM – De coalitie van Ameland staat op scherp. Ameland’82 heeft geen vertrouwen meer in coalitiegenoot Algemeen Belang Ameland. Directe aanleiding voor de breuk tussen de twee partijen die sinds mei 2017 samen in het college zitten, is de overstap van ABA-raadslid Alice de Jong-Gransbergen naar het CDA. Zij blijft tot aan de verkiezingen op 21 maart 2018 voor ABA in de raad. Dat pruimt A’82 niet. “Waarom geeft u de zetel niet terug?” vraagt fractievoorzitter Rudolf Teuben aan zijn buurvrouw van ABA. “U wilt blijven zitten tegen wil en dank.” Teuben wantrouwt haar werkelijke gevoelens bij stemgedrag en maakt zich zorgen over de coalitie. Alice de Jong-Gransbergen herhaalt daarop haar woorden die ze half december schreef aan al haar collegeraadsleden.

Afspraken

De Jong-Gransbergen en ABA doen net of er niets verandert in de coalitie, maar er wijzigt wel degelijk iets, volgens Teuben. Het ABA-fractielid doet pogingen om Teuben en de zijnen “aan het verstand te peuteren dat er goede afspraken zijn gemaakt.” Over de aard van die afspraken wil ze niets kwijt en ook fractievoorzitter Jan Wijnberg doet daar geen uitspraken over. Wel vindt De Jong-Gransbergen het vreemd dat niemand van de coalitiepartner heeft gebeld, nadat ze haar beslissing kenbaar had gemaakt.

Daadkracht met Vertrouwen

In mei 2017 gaven de twee belangengroeperingen hun coalitieakkoord de titel ‘Daadkracht met Vertrouwen’ mee, maar wat A’82 betreft is dat vertrouwen beschaamd. Teuben: “We hebben te weinig vertrouwen om met deze coalitie dossiers tot een goed einde te brengen.” Zijn partij wil de komende tweeënhalve maand alleen nog de lopende zaken doen, zodat er ook van de daadkracht weinig overblijft.

Demissionair

Teuben en zijn fractie komen staande de extra raadsvergadering van 8 januari tot het besluit de coalitie demissionair te verklaren, maar dat blijkt volgens de gemeentewet niet te kunnen. “Het college kan gewoon doorwerken,” beslist Irma Marinus (PvdA), die tijdens een schorsing uitzocht dat de gemeentewet niet voorziet in de oplossing die A’82 bedacht. Dan volgt er nogmaals een schorsing, waarvoor burgemeester Albert de Hoop en voorzitter van de gemeenteraadsvergadering het voortouw neemt. Een demissionaire coalitie kan volgens de gemeentewet alleen na verkiezingen, in de periode dat er nog geen nieuwe coalitie is beëdigd. De constructie van A’82 kan niet.

Effectief werken

De Hoop constateert ook dat er binnen de coalitie vertrouwen ontbreekt om ‘gewoon’ door te gaan. Hij gaat vandaag laten onderzoeken wat de opzegging van het vertrouwen betekent voor de voortgang. Hoe kan deze coalitie en dit college nog effectief werken tot aan de verkiezingen, dat is de grote vraag. De gemeente raadpleegt er een jurist en een adviseur van Binnenlandse Zaken voor.

Kolder

“Het is kolder wat hier gebeurt,” zegt Jan Wijnberg, “Een verkiezingsstunt van A’82!” De Jong-Gransbergen had kunnen kiezen om op te stappen en zelf verder te gaan. “Dan was het een chaos geworden!” De Jong-Gransbergen had ook haar zetel op kunnen geven, zodat ABA in korte tijd op zoek had gemoeten naar een vervangend raadslid. Wijnberg: “Niet nodig. Daar is niet voor gekozen.” Wat Wijnberg betreft verandert er niets en ligt de schade helemaal bij de fractie van ABA.

Schandpaal

Ook de andere fracties verbazen zich erover dat A’82 de vergadering bijeen riep om openbaar over de coalitie en het stuivertje wisselende raadslid te discussiëren. André Tuil (VVD) meent dat het onderwerp van de vergadering een kwestie is tussen de coalitiegenoten: “Ik zit hier omdat jullie niet met elkaar kunnen praten.” Hij heeft absoluut geen zin om aan te horen hoe een raadslid aan de schandpaal wordt genageld. “Daar werk ik niet aan mee.” Ook Irma Marinus (PvdA) wil zich eigenlijk niet mengen in de discussie. Toch trekt zij de betrouwbaarheid van De Jong-Gransbergen openbaar in twijfel door zich hardop af te vragen in hoeverre het ABA-raadslid meestemt met de fractie of al betrokken is bij de campagne van het CDA. Het CDA houdt zich buiten de discussie en vindt het onderwerp van de vergadering een zaak van de coalitie.

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *