Freulehuuske niet voor recreatie

BALLUM – Het Freulehuuske aan het Vermaningspad krijgt geen recreatieve bestemming. Het karakteristieke en monumentale pandje mag niet aan permanente bewoning worden onttrokken, ondanks dat de eigenaar zegt dat er niet permanent in te wonen is. Familie Hofker woont zelf aan de wal en Herbrand Hofker kocht het huisje van zijn ouders. Hij wil het wel verkopen, maar alleen als hij zeker weet dat het monument goed beheerd blijft worden. Hofker vroeg aan de gemeente toestemming om het dan maar recreatief te verhuren, maar daar stemt de gemeenteraad niet mee in. De raad was unaniem en werkt niet mee een wijziging van bestemming. De raadsleden huiveren voor precedentwerking.

"Ameland moet wel meer doen aan z'n monumenten," voegt raadslid Han van Heerde van Ameland'82 nog toe. Ook VVD raadslid Jeppe Groenewold pleit voor zorg voor de monumenten en mooie straatjes. "Dit unieke stukje moet behouden blijven," zegt hij over het Vermaningspad.

Algemeen Belang Ameland volgt het voorstel van het college om niet mee te werken aan een bestemmingsplanwijziging en wat voor deze drie fracties geldt gaat ook op voor AmelandEén, Sociale Fractie Ameland en CDA: geen recreatieve bestemming toestaan. 

Buren Afke en Heere Schols-Hak van Vermaningspad 4 stuurden nog een brief naar het college van burgemeester en wethouders en naar de raadsleden. Zij pleiten ervoor dat de gemeente het pand koopt en dat het huuske een museale functie wordt toebedeeld. Er is inspiratie te over voor de invulling en Schols en Hak geven alvast een voorzetje en noemen de walvisvaart, grietman Van Heeckeren en schilder Germ de Jong. Die drie onderwerpen passen het huisje als een handschoen. Nu nog een plan!

Buurman en buurvrouw vrezen dat er bij permanente bewoning bebouwing bij komt die niet bij het huisje past en dat er een auto voor de deur komt die er niet hoort. Het Vermaningspad is een oase van rust in het drukke Nes en er is veel te zien op het gebied van eeuwenoude huisjes en mooie tuinen. Gemeente, doe daar iets mee! bepleiten ze.

Raadslid Jan Wijnberg gooit een verzoek op de raadstafel dat op dezelfde lijn zit. Wijnberg verzoekt het college contact te zoeken met de eigenaar van het Freulehuuske om het aan te kopen. Of het college dat ook gaat doen is nog niet duidelijk.

in het fotoalbum van Willem Hofker, dat op de website is te vinden, is de bouwvallige staat goed te zien

lees ook hier Monument Vermaningspad geen recreatiewoning

lees hier Freulehuuske Ameland staat klem

U las dit bericht naar aanleiding van de vergadering van de Amelander gemeenteraad gratis. U kunt uw waardering laten blijken door een kleine bijdrage te storten. Klik op de Doneer button of zie hier voor meer informatie.
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *