Freulehuuske Ameland staat klem

BALLUM – “De Huisvestingsverordening is een zegen voor Ameland.” Dat zegt Herbrand Hofker, eigenaar van het Freulehuuske aan het Vermaningspad in Nes. De Huisvestingsverordening houdt de dorpen leefbaar en laat de huizen binnen de bebouwde kommen permanent bewonen. Hofker: “Dat moet heilig zijn voor ons allen.” En toch speelt diezelfde gemeentelijke verordening de eigenaar van dit pand parten. Hofker staat met het huisje klem.

Hofker nam het van zijn ouders Willem en Nettie Hofker over, die het huisje destijds in vervallen staat kochten uit idealistische overwegingen. Ameland moet niet meer authenticiteit verliezen, was de gedachte van Willem Hofker. Hij zag met lede ogen aan dat oude panden werden leeggeroofd, verbouwd zonder liefde of afgebroken. Met de aankoop in 1982 van het huisje uit 1684 wilde hij het huuske behouden voor toekomstige generaties. De restauratie duurde tien jaar. Het Rijksmonument is van binnen en van buiten authentiek. De Hofkers kwamen er regelmatig.

Cultureel erfgoed

Herbrand Hofker zou het Freulehuuske wel recreatief willen verhuren, maar dat staat de gemeentelijke verordening niet toe. Hofker woont zelf niet op het eiland maar hij heeft hart voor het huisje en voor Ameland. De gemeente heeft een duurzame ambitie, waar duurzaam omgaan met de eigen monumentale panden niet in voorkomt, constateert hij. Dat is cultureel erfgoed en daar zou de gemeente met haar duurzaamheidsambitie ook een beleid voor moeten hebben.

Speculanten

“Wij zitten gewoon klem,” spreekt Herbrand Hofker de gemeenteraadscommissie toe. Het huisje is niet geschikt voor permanente verhuur, verkoop loopt zeer moeizaam en ook dán moet de koper er permanent in gaan wonen of het permanent verhuren. Wel kreeg Hofker biedingen van speculanten, maar daar wil hij niet aan. Is het niet mogelijk om een creatieve oplossing voor dit prachtige pand te bedenken, gooit hij in het midden, door het in de zomer aan personeel en in daaromheen aan toeristen te kunnen verhuren?

De Freule

Hofker is niet een man die onderste uit de kan wil. Wat hij wil is handelen in de geest van zijn vader, die het Freulehuuske met liefde voor huis en eiland in volle glorie herstelde.

Herbrand Hofker is nazaat van Barones Johanna Bartara van Heeckeren. Zij was de laatste die in het Camminghaslot van Ballum is geboren. Haar broer was burgemeester Daniel Wigbold Crommelin van Heeckeren. Van Heeckerens dochter Julia was de freule van het Freulehuuske.

Wat kan

De gemeenteraad moet beslissen of de gemeente voor het Freulehuuske haar beleid wil aanpassen. Op 28 juni is er weer een raadsvergadering. In de tussenliggende tijd wil Herbrand Hofker nog raadsleden benaderen. Tijdens de raadscommissievergadering van 7 juni hielden zij hun kruit droog. Alleen Han van Heerde van Ameland’82 wilde wel iets over het dilemma kwijt. Hij wil kijken naar wat kan, de nuance opzoeken en met de collega raadsleden in discussie gaan over wat mogelijk en wenselijk is. “We moeten het aspect authenticiteit meer benaderen dan nu gebeurt,” geeft hij Hofker van het Freulehuuske een sprankje hoop dat er nog speelruimte is.

Maandag 28 juni valt het besluit. Het college stelt voor het bestemmingsplan voor het perceel van het Freulehuuske niet aan te passen.

⇒ in het fotoalbum van Willem Hofker, dat op de website is te vinden, is de bouwvallige staat goed te zien

lees ook hier Monument Vermaningspad geen recreatiewoning

U las dit bericht naar aanleiding van de vergadering van de Amelander gemeenteraad gratis. U kunt uw waardering laten blijken door een kleine bijdrage te storten. Klik op de Doneer button of zie hier voor meer informatie.
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *