Burgerbrief voor gemeente over strand Ballum

BALLUM – Gemeente Ameland heeft een ‘burgerbrief’ ontvangen. Wie de scribent is, weet gemeente Ameland wel, maar voor het publiek staat de brief geanonimiseerd op de website. De schrijver pleit voor meer respect voor de natuur en vraagt de gemeente vooral de actie van de Vrienden van het Ballumer strand niet te faciliteren. De Vrienden willen zand verplaatsen om zodoende een schoon strand bij de strandopgang van strand Ballum te creëren. Vanwege de natuurlijke ontwikkelingen van de zandhaak ten noorden van dat strand, is daar zwart zand en blubber komen te liggen.

De schrijver noemt zichzelf een kunstenaar met woorden. Hij wil met zijn woorden het gemeentebestuurlijk bewustzijn op een wakker en hoger niveau tillen. Hij vraagt de gemeente om “fatsoenlijk te beschermen van wat er nog ’n beetje over is aan oorspronkelijkheid en schoonheid en waarheid.”

De woordkunstenaar laakt de zandverplaatsingen die de Vrienden in vorige jaren diverse malen hebben gedaan en die ze voor dit jaar weer van plan waren. “Op een manier die afspraken en fatsoen doorbreken, willen mensen, misschien zelfs instanties, zand verplaatsen en in ’n geul storten, die dan minder ‘modderachtig’ zou worden. Dit, om badgasten comfortabel bij de zee laten komen, voor gepoedel of zwemmen in het water, de zee.”

“U denkt dat ’t uw taak is dat voor die gasten mogelijk te maken? Ten koste van de afspraken die zijn gemaakt om respect te kunnen geven aan andere levende wezens die broeden en hun (zeldzame) kroost proberen groot te brengen in ’n gebiedje dat we daarom beveiligd hadden tegen menselijke verstoring, indringing en disrespect?”

Niet doen, vraagt de schrijver aan de gemeente. Verkoop geen ‘gebruiksgemak’ maar wijs de badgast op wat wél kan. Kies niet voor winstbejag, maar voor de natuur. Kies niet voor verstoring door machines en vervoer van bulten zand. “Dat kinderachtige megalomane spelen-met-zand-op-‘t-strand met graafmachines en auto’s ‘schepjes en emmertjes’ om centjes te verzamelen – later – van weer andere speelgenootjes die aan de zee willen spelen en genieten.” Afsluitend meldt de brief: “Geef respect, nu het nog kan.”

De brief staat op de ingezonden stukkenlijst bij de raadsvergadering van 28 juni. Het college van burgemeester en wethouders neemt de brief voor kennisgeving aan en daar gaat de gemeenteraad mee akkoord.

U las dit bericht naar aanleiding van de vergadering van de Amelander gemeenteraad gratis. U kunt uw waardering laten blijken door een kleine bijdrage te storten. Klik op de Doneer button of zie hier voor meer informatie.
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *