Extra raadsvergadering om jachthaven

BALLUM – Op de op een na laatste dag van het jaar 2019 vraagt de complete oppositie nog een extra raadsvergadering aan om het met het gehele gemeentebestuur nog eens over de gang van zaken rond jachthaven ’t Leijegat te hebben. De oppositie wil net als de coalitie dat de jachthaven wordt aangepakt. Voor de eerste fase van dat project stelde de raad unaniem een miljoen euro beschikbaar. Een paar dagen na dat raadsbesluit kwam het college van burgemeester en wethouders, de uitvoerders van het project, met een bericht dat ze pas op de plaats willen maken en pas verder willen als de neuzen van alle betrokken partijen dezelfde kant op gaan. De gemeente wil nog een keer met de vertegenwoordigers van de jachthaven, wadvaarders en chartervaart praten.

“In de laatst gehouden raadsvergadering van december 2019 heeft de raad een krediet beschikbaar gesteld voor ontwikkelingen in de jachthaven bij Nes, mede gebaseerd op een nieuw aangeleverde tekening naar aanleiding van de discussie in de commissievergadering. Wij gingen er daarbij vanuit dat er overeenstemming was bereikt met betrokken partijen.” De ‘wij’ zijn de aanvragers van de extra raadsvergadering, de fracties van CDA, VVD, Ameland '82 en Algemeen Belang Ameland. De raadsleden moesten in de pers lezen dat het college wilde wachten met de uitvoering en dat vinden ze geen manier van doen.

De oppositie valt vooral over de procedure en vraagt zich af waarom de raad niet op de hoogte is gesteld dat partijen niet achter het plan staan en waarom ze dit in de pers moesten lezen. Nu wil de oppositie ook weten welke betrokkenen dan niet content zijn met het huidige herinrichtingsplan. Als laatste willen de aanvragers van de extra raadsvergadering weten wanneer het college denkt dat de verschillen tussen de partijen zijn opgelost en of alles nog wel gereed komt voor het komende vaarseizoen.

De gemeente had net de reguliere raadscommissievergadering van 6 januari geschrapt, vanwege de installatie van Leo Pieter Stoel als burgemeester van het eiland. Hij wordt op 16 januari geïnstalleerd. De extra raadsvergadering staat gepland voor 7 januari. Waarnemend burgemeester Gerard van Klaveren dacht op 16 december zijn laatste raadsvergadering op Ameland voorgezeten te hebben, maar hij mag op 7 januari nog een keer aan de bak. Voor de waarnemer is het dé kans om de vergadering af te sluiten met een hamerslag. Dat was hij in de hectiek op de 16e december vergeten.

lees hier College maakt pas op de plaats bij herinrichting jachthaven

laatste raadsvergadering waarnemend burgemeester Ameland

gemeente luistert naar beroepsvaarders

⇒ Ingezonden – Beroepszeilvaart over de jachthaven

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *