Laatste raadsvergadering waarnemend burgemeester Ameland

BALLUM – Burgemeester Gerard van Klaveren, waarnemer op Ameland, zat maandagavond 16 december zijn laatste raadsvergadering voor. Aan het einde van de zitting werd hij toegesproken door de nestor van de raad en kreeg hij cadeaus overhandigd. Daardoor vergat hij zelfs de raadsvergadering officieel te sluiten.

Piet IJnsen had de eer de vertrekkende waarnemend burgemeester toe te spreken. Van Klaveren werd in de zomer van 2018 de tussenpaus op Ameland, nadat de Commissaris van de Koning had besloten dat eerst de politieke rust op het eiland moest wederkeren alvorens er een kroonbenoemde burgemeester kon worden aangesteld. Gerard van Klaveren was een van de twee overgebleven kandidaten. Hij kreeg de tijdelijk baan vanwege zijn eilandervaring. Van Klaveren is namelijk honorair consul van IJsland en dat is toch ook een eiland.

IJnsen noemde Van Klaveren een burgemeester die daadkracht wilde tonen en die zich met verve in het eiland heeft gebeten. “Soms moest u terug in’t stof.” Ameland is waarnemend burgemeester Gerard van Klaveren zeer erkentelijk voor al het werk dat hij gedaan heeft, zegt IJnsen nog. De nestor van de raad overhandigde namens de gehele gemeenteraad een cadeau, een samengestelde ets met vogels. Uit handen van de griffier kreeg hij nog een pakje. “Een ei,” riepen de raadsleden als uit één mond. Het bleek een kievit te zijn, zonder kievitsei, want dat neemt Van Klaveren toch niet aan.

Gerard van Klaveren is nog tot 16 januari waarnemend burgemeester, maar dit was zijn laatste raadsvergadering. Na half januari gaat hij zijn boek afschrijven. Over IJsland, een Engelstalige roman die zich afspeelt op IJsland ten tijden van de financiële crisis. De titel wordt ‘Destination Reykjavik’.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *