Oppositie Ameland wil extra raadsvergadering

BALLUM – De oppositie van de Amelander gemeenteraad wil in januari een extra raadsvergadering. De fracties van Algemeen Belang Ameland (ABA), Ameland’82, VVD en CDA willen opheldering over de 'pas op de plaats' die het college van burgemeester en wethouders aankondigde voor de herinrichting van jachthaven ’t Leijegat. Tijdens de raadsvergadering van 16 december had de raad unaniem voor de herinrichting gestemd en er een miljoen euro voor beschikbaar gesteld. Vier dagen na dat besluit kwam het college met een persbericht, dat er pas op de plaats werd gemaakt wat betreft de uitvoering van het herinrichtingsplan. Wethouder Theo Faber wil pas verder als alle partijen achter het plan staan. Vooral de professionele chartervaart had opmerkingen over de inrichting van de haven en de aanlegplaatsen.

“Het is een merkwaardige gang van zaken,” zegt fractievoorzitter Piet IJnsen van ABA. De inrichting van de haven was al een apart verhaal, stelt hij, met op het allerlaatste moment nog overleg met de bruine vloot en chartervaart en aanpassing van de tekening. Op basis van die informatie nam de raad een besluit en een paar dagen later moeten de raadsleden in de media lezen dat er toch nog even gewacht wordt met de uitvoering. De oppositie overlegt er tijdens het kerstreces over.

Het Amelander college is zich van geen kwaad bewust. “Het college ziet geen tegenstelling tussen de opdracht van de raad en de insteek om eerst bij de gebruikers van de jachthaven alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Zie dat maar als stap één in de uitvoering. De raad had bij de behandeling opgeroepen de uitvoering zorgvuldig aan te pakken,” is de reactie uit Ballum.

Niet alleen de oppositie fronst de wenkbrauwen. Fractievoorzitter Irma Marinus van coalitiepartij PvdA zegt het heel teleurstellend te vinden dat de raad niet gekend is in het collegebesluit. Dát er een pas op de plaats wordt gemaakt snapt ze wel.

Coalitiegenoot AmelandEén staat helemaal achter de invalshoek van het college. Fractievoorzitter Siard Bonthuis legt uit dat het raadsbesluit van maandag 16 december enkel een krediet was voor de herontwikkeling en niet de invulling hiervan. "Die verantwoording ligt bij het college.” AmelandEén werd door verschillende betrokkenen benaderd die sceptisch waren over de tekening die als bijlage bij het raadsvoorstel zat.

Bonthuis snapt dat het college voor de uitvoering even kalm aan doet, zodat iedereen tevreden kan zijn met de toekomstige herontwikkeling van de jachthaven. “Je kunt het maar één keer goed doen.”

Een extra raadsvergadering kan worden uitgeschreven indien minimaal een vijfde van het aantal raadsleden schriftelijk, met opgaaf van redenen, daarom verzoekt.

Lees hier College maakt pas op de plaats bij herinrichting jachthaven

⇒ Lees hier Gemeente luistert naar beroepswadvaarders

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *