Ingezonden – Toeristenprotest

HOLLUM – Jan Scholten, caravaneigenaar op Ameland en eilandliefhebber, is slecht te spreken over het belastingbeleid van de gemeente voor toeristen. Een ingezonden mededeling, PA plaatst ze van harte om discussie op gang te brengen, verschillende visies op een zaak te laten zien en om zaken helder te krijgen. De verantwoordelijkheid voor de inhoud van de ingezonden brief ligt bij de afzender.

Toeristenprotest – Wethouder Faber geeft (bewust) verkeerde voorstelling van zaken

Uit een mail van wethouder Faber (in mijn bezit) blijkt dat verontruste eigenaren van stacaravans op Ameland de weg naar de politiek hebben gevonden. Veel eigenaren beklagen zich over de sterk gestegen gemeentelijke lasten. Het antwoord van de Amelandse politiek op deze klachten is naar mijn stellige overtuiging tendentieus en tevens misleidend.

Ten eerste wordt gezegd dat de verhogingen het gevolg zijn van recente juridische uitspraken. De gemeente maakt echter niet duidelijk of deze uitspraken dwingend zijn opgelegd, of dat ze worden “gebruikt” om de gemeentekas te spekken. Tendentieus dus!

Ten tweede wordt gezegd dat de lastenverhoging beperkt is in vergelijking met 2017.

En hier zit de misleiding. Uit wetgeving was in 2017 namelijk gebleken dat de gemeente Ameland de forfaitaire berekening van de toeristenbelasting niet juist to epaste. Om dit te repareren is in opdracht van de gemeente Ameland een onderzoek uitgevoerd naar het aantal overnachtingen per jaar in stacaravans op jaarplaatsen. Hieruit is gebleken dat dit er minder waren dan waarmee werd gerekend en dat de forfaitaire heffing toeristenbelasting daarmee (mogelijk) al vele jaren veel te hoog was vastgesteld. Het gevolg was dat deze belasting in 2018 aanzienlijk naar beneden werd bijgesteld. Ik denk dat de gemeente Ameland zich rot is geschrokken en toen naarstig op zoek is gegaan om het ontstane gat in de begroting te dichten. Deze werd gevonden door voor 2019 de forfaitair berekende toeristenbelasting voor eigenaren van stacaravans op jaarplaatsen in te ruilen voor de heffing forensenbelasting en vervolgens er nog eens een stap bovenop te doen door in 2020 afvalstoffenheffing en rioolbelasting te gaan heffen. Voor een eerlijke vergelijking van de lastenverhoging voor 2020 had dus 2018 moeten worden gebruikt in plaats van 2017.

Het besef is inmiddels doorgedrongen bij de recreanten dat zij de melkkoe zijn geworden van de gemeente Ameland die er zich blijkbaar ook niet voor schaamt om diezelfde recreant financieel te benadelen. Dat juridische stappen tegen deze “graaimentaliteit” niet uit kunnen blijven moge duidelijk zijn.

Jan Scholten

Steenwijk

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *