Extra raadsvergadering met CvK Brok

BALLUM – De raadsvergadering van vanavond is vervallen, maar deze week is er toch een vergadering van de gemeenteraad te genieten. Op woensdagavond staat een extra bijeenkomst op de agenda, belegd door de Commissaris van de Koning Arno Brok, bijeengeroepen door de voorzitter van de raad, Gerard van Klaveren. Het is een openbare raadsvergadering die ook via de LOA te beluisteren zal zijn.

Het pad naar het eiland is nog warm; Brok was op 20 maart ook op het eiland, op de dag van de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. Dat was om de verkiezingen in de Friese gemeenten te volgen, de vrijwilligers een hart onder de riem te steken en burgers te enthousiasmeren om naar de stembus te gaan. Het bezoek van woensdag is van een andere orde. Maar welke, dat is de vraag. "Het gaat over de bestuurlijke stand van zaken", laat het Provinciehuis weten. De gemeente laat er niets over los: "Meer informatie dan de informatie in de agenda hebben wij niet." Die agenda noemt drie punten: de opening, "Overleg Gemeenteraad Ameland met de Commissaris der Koning dhr. drs. A.A.M. Brok" en de sluiting.

Wat mot Brok?

Maar wat mot Brok? Gaat het om gemeentelijke herindeling? Komt Brok met een nieuwe burgemeester voor de gemeente Ameland op de proppen? Is het een tussentijds bezoek naar aanleiding van het rapport dat waarnemend burgemeester Gerard van Klaveren schreef naar aanleiding van de opdracht die hij kreeg van de Commissaris? De opdracht was dat de burgervaderlijke tussenpaus rust in de Amelander politiek moest brengen. Als Van Klaveren meent dat hij sinds zijn aantreden, begin juli 2018, de touwtjes voldoende strak heeft getrokken, dan is de weg vrij voor een volgende stap. Dat kan zijn een nieuwe eigen burgemeester of een herindeling bij een andere of nieuw te vormen Waddengemeente. Vooralsnog hecht Ameland aan bestuurlijke zelfstandigheid. Maar wat wil Brok?

lees hier Van Klaveren trekt op Ameland de touwtjes strak

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *