Ameland krijgt weer ‘echte’ burgemeester

BALLUM – Ameland kan zich weer opmaken voor een Kroonbenoemde burgemeester. Als alles meezit kan hij of zij eind dit jaar, of hooguit in januari van 2020 benoemd worden. Commissaris van de Koning Arno Brok kwam speciaal naar het eiland om dit de gemeenteraad mede te delen. De raadsleden hadden zich nog wel even geknepen of de gemeente misschien toch zou worden ingedeeld bij bijvoorbeeld Noardeast-Fryslân. Die geruchten gingen, zei raadslid Irma Marinus van PvdA.

Brok kon het gemeentebestuur en de eilanders geruststellen. Hij is voorstander van zelfstandige eilandgemeenten, mits zij hun bestuur op orde hebben. De Commissaris van de Koning handelt als Rijksheer als het gaat om toezicht op de gemeente en de toezichthouder kijkt naar de kwaliteit van het gemeentestuur. Rapportage van voormalig burgemeester Albert de Hoop en gesprekken met raadsleden en wethouders, voedde vorig jaar nog de zorgen om de politieke cultuur. Dat deed Brok toen besluiten een waarnemend burgemeester naar het eiland te sturen met een opdracht: er moest rust en stabiliteit in de politiek komen.

Gerard van Klaveren werd in juli 2018 de man met die missie en hij ging er meteen vanaf het begin voortvarend mee aan de slag. Van Klaveren noemt dat "touwtjes strak trekken.” Het moest gedaan zijn met het vliegen afvangen en er moest worden ingezet op samenwerking. Daarmee, ziet Brok na de rapportage die hij onlangs van Van Klaveren ontving en proeft hij uit de gesprekken die hij met de fractieleden voerde, is het gemeentebestuur op de goede weg. De cultuur is aantoonbaar veranderd, zegt Brok, er is geen dissonant te bespeuren en de sfeer is constructief. “Er is veel verbeterd, het afgelopen jaar.” Het zit hem vooral in het besef dat als men het niet samen doet, er over Ameland geregeerd gaat worden en niet door Ameland. Brok is zeer tevreden over de omslag en hij roemt het werk van Van Klaveren, waarnemend secretaris Febo Perdok, de wethouders en de gemeenteraad. “Hou elkaar vast”, geeft hij het gemeentebestuur nog mee. “De grootste partij hoeft zich nooit als grootste te gedragen en de kleinste hoeft zich nooit de kleinste te voelen.”

Binnenkort komt Brok terug naar het eiland om de profielschets op te halen. Gerard van Klaveren blijft als waarnemend burgemeester op zijn post tot er in de vacature is voorzien.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *