Burgemeester Ameland wil geen eerste kievitsei

BALLUM – Burgemeester Gerard van Klaveren blijft bij zijn standpunt dat hij geen eerste kievitsei in ontvangst neemt, ook niet symbolisch in de vorm van een foto van het nestje, zoals op Ameland de laatste jaren gebruikelijk is. In 2015 was hij de eerste burgemeester van Friesland (van de gemeente Weststellingwerf) die brak met de traditie rond het eerste kievitsei. Sinds 2017 eert Ameland het eerste ei in het veld. Er wordt een foto van het nest gemaakt en de registratie wordt naar de Bond van Friese Vogelwachten gestuurd. Op het gemeentehuis wordt de vinder volgens goed gebruik ontvangen door de burgervader en krijgt hij of zij een oorkonde en vindersloon. Ook aan die aangepaste traditie, waarbij geen ei het nest verlaat en er wel nazorg wordt gepleegd, wil Van Klaveren niet meewerken. De twee wethouders Theo Faber en Ellen Bruins-Slot volgen hem daarin.

Bij de vogelwachters ontstond commotie toen beide Vogelwachtverenigingen van het eiland een brief uit Ballum ontvingen waarin gemeld werd dat er vanuit het gemeentehuis niet werd meegewerkt aan een ceremonie rondom het eerste eitje. Dat bleek wat te kort door de bocht, want vandaag praten de collegeleden nogmaals over medewerking aan een symbolische in ontvangst nemen van het eerste kievitsei van Ameland. Als het college besluit daaraan toch mee te werken, dan zal wethouder Bruins-Slot zich daar mee bemoeien. Zij heeft natuur en landbouw in haar portefeuille.

Irma Marinus zwengelde het hete hangijzer aan tijdens de raadsvergadering van 25 februari. Namens PvdA, ABA, CDA en VVD diende ze een motie in om de verantwoordelijk wethouder de plaats van de burgemeester in te laten nemen bij de kievitseiceremonie. Die motie werd niet in stemming gebracht. Door het ontbreken van het Ameland’82 raadslid Han van Heerde zouden de stemmen gestaakt hebben met vijf tegen vijf. Uiteindelijk werd afgesproken dat het college het dinsdag gaat regelen.

lees hier de lijst met eitjes sinds 1968. Mocht iemand van Vogelwacht Hollum-Ballum en Vogelwacht Nes-Buren nog gegevens hebben die aan het overzicht ontbreken, dan vullen we dat graag aan. Stuur ze dan op via CONTACT. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *