Subsidie bepaalde omvang zwemparadijs

Geplaatst op: 23 februari 2019 - Categorie: Gemeente & Politiek

De Vleyen inrichting - omstreeks 1985 - Foto Jan BlaakAqua Plaza - omstreeks 1987 - Foto Jan Blaak

NES – Ameland heeft een ruïne van een zwemparadijs aan de Molenweg in Nes staan. Voor die locatie is al meerdere keren een plan ingediend. Harry Westers van Westcord Hotel Noordsee is er sinds 2012 mee bezig, sinds 2015 bijgestaan door projectontwikkelaar Kontour Vastgoed. Deze week bracht de gemeente een bericht naar buiten dat dit dossier met een frisse start wordt opgepakt. Aqua Plaza (of Tropica Ambla) heeft al heel wat hoofdpijn veroorzaakt. Een greep uit berichten in de Leeuwarder Courant en Dockumer van september 1983 en de jaren daarna. Toen boog de raad zich over de eerste plannen.

Voorziening van allure
In de ISP-pot was geld te halen en het Amelander college, onder aanvoering van burgemeester Hans Lesterhuis, zag wel kans daar wat uit los te peuteren. In de ISP-pot (Integraal Structuurplan Noorden Des Lands) zat destijds een slordige vijftig miljoen gulden en daar kon best wat van worden doorgeschoven naar een “superstructuurversterkende voorziening van allure”, dat het zwembad moest worden. Het moest groot en “uniek in Europa” worden, want anders kwam het niet voor subsidie in aanmerking. Er werd die maandag van de 12e september 1983 tot diep in de nacht over vergaderd en uiteindelijk stemde alleen Oene de Vries (CDA) tegen. Het ging om een tussenstemming, verzekerde het college de raad, en als uit onderzoek bleek dat het zwembad te zwaar op de schouders van de gemeente zou gaan drukken, dan zou het feest niet doorgaan. “Dat verhaal, dat er straks nog alle kans is om te stoppen, dat ken ik,” zei De Vries. Ook geloofde de CDA-er niet dat Ameland groot genoeg was voor de voorziening. “De zwembaden op de vastewal worden ook niet uit weelde gesloten.”

Acht miljoen gulden
Een dik jaar later kwam het acht miljoen gulden kostende plan weer op de vergadertafel. De ontwikkeling van het project was in een impasse beland, maar het college wilde het zwembad vlot trekken. Het haalbaarheidsonderzoek was inmiddels gedaan en er was becijferd dat het zwembad quitte zou spelen bij een kostprijs van acht miljoen gulden en een bezoekersaantal van 180.000 per jaar. De ISP-pot stelde twee miljoen gulden beschikbaar en de gemeente zat zo goed in de slappe was, dat ze ook wel twee miljoen kon ophoesten. De participatiemaatschappij en de BV waarin het zwembad werd ondergebracht stond voor twee miljoen en de laatste twee miljoen moest van de bank komen. Met 180.000 zwemmers per jaar zou het zwembad in vijf jaar tijd uit de rode cijfers zijn.

Verdeeld college
Het plan kwam in 1984 met de hakken over de sloot door de raadsvergadering, met een verdeeld college. Tjeerd Kooiker (BCA) was voor en Wim de Boer (Algemeen Belang Ameland) tegen.
Met zes voor en vijf tegen werd vóór de financiering van de gemeentelijke twee miljoen gestemd. “Dit wordt een ramp voor de gemeente Ameland,” zei wethouder Wim de Boer destijds. Mario Bunicich (PvdA) was tegen, Oene de Vries (CDA) was tegen, Jan Nagtegaal (VVD) was voor, Sip de Jong (Lijst De Jong) was voor.
Nagtegaal meende dat het zwembad goed uit zou pakken voor de werkgelegenheid, waarop Bunicich sneerde: “Als je meewerkt om de zuivelfabriek naar de bliksem te helpen, dan moet je nooit meer praten over werkgelegenheid!” Antje van Seventer (ABA) stemde tegen, Piet IJnsen (ABA) stemde tegen en Anne Beijaard (BCA) stemde voor, net als Theo Metz (CDA) en Jan de Jong (CDA).

Lange glijbaan
Uiteindelijk werd het zwembad becijferd op 8.25 miljoen gulden, waarvan twee miljoen subsidie van het Rijk, twee miljoen van de gemeente, 3,1 miljoen krediet bij de bank en de rest van een aantal particuliere investeerders. De exploitatie kwam in handen van Quattro Beheer BV te Zwolle. De inrichting van De Vleijen begon eind 1984. Het project, dat in 1986 werd gebouwd, omvatte een zwem- en recreatiecentrum, inclusief een buitenbad, sauna, fitnessruimte, shops en kantoorruimten. Het te bebouwen oppervlak was 3200 vierkante meter. De glijbaan van 120 meter lang was een attractie.

Aqua Plaza en Tropica Ambla
Het zwemparadijs kreeg de naam Aqua Plaza, dat Tropica Ambla werd. In 1996 kwamen plannen op tafel om van het tropische zwembad een kuuroord te maken, toen er heilzaam water op het eiland was gevonden. Zover kwam het niet en in 2002 sloot het zwembad definitief vanwege faillissement. Het bezoekersaantal daalde, want men vond de entreeprijs te hoog. In 2006 doken nieuwe plannen op, maar ook die kwamen niet van de grond. In 2012 moest de brandweer uitrukken voor een binnenbrandje en in 2016 werd het zwembad gekraakt en bezet door actiegroep De Amelander Schalken. Er is gepaintballd en de koepels hebben dienst gedaan als tentoonstellingsruimte tijdens de Kunstmaand. Totdat het gebouw te bouwvallig werd en het niet meer geschikt werd bevonden als expositieruimte.

Wellness van Westers
In 2012 kwam Harry Westers, eigenaar van Hotel Noordsee, met een plan. Hij praatte in raadsvergaderingen de blaren op zijn tong, hield informatieavonden en liet een maquette en artist impressions zien van het wellnesscomplex met hotelaccommodatie dat hij in gedachte had. Hij kreeg het maar niet door de Amelander gemeenteraad.
In februari 2019 gaat het college van gemeente Ameland voor een frisse start.

⇒ Bekijk hier de bijzondere constructie van de koepels

Dossier Aqua Plaza

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?