Ameland krijgt minderheidscoalitie

BALLUM – Gemeente Ameland krijgt een minderheidscoalitie met een wethouder van CDA, VVD en PvdA.

Voorzitter van CDA Ameland, Joop Lodewijks, en voorzitter van VVD Ameland, Albert van Barneveld, waren de informateurs. Zij hebben zich twee weken lang uitvoerig door alle Amelander politieke partijen laten voorlichten over hun visie op het vormen van een stabiele coalitie.

De twee voorzitters zagen dat een meerderheidscoalitie niet haalbaar was. "Helaas," laten de twee weten.

Na rijp beraad zijn CDA, VVD en PvdA bereid gevonden om een minderheidscoalitie te vormen. Het bestaande college wordt aangevuld met een PvdA wethouder.

De twee informateurs hopen dat de oppositie dit minderheidscollege zal gedogen en dat zij zich "kritisch en constructief opstellen."

De zoektocht naar een aanvulling van het college was nodig na het opstappen van Will Bakema als wethouder van Ameland'82-huize. Het nieuwe college vormt het dagelijks bestuur van de gemeente tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. In de raad vertegenwoordigt het college vijf van de elf stemmen. Het vorige college van A'82, CDA en VVD steunde op zeven zetels in de raad.

Naar het zich nu laat aanzien wordt Irma Marinus de derde wethouder. Wie haar plaats aan de raadstafel inneemt wordt nog bekend gemaakt.

⇒ Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2018

en wat vindt Ameland van deze coalitie? 

⇒ Forum Ameland, een initiatief van Amelander Historie, wil reacties over diverse Amelander onderwerpen bundelen op een forum waar ze altijd terug zijn te vinden en overzichtelijk worden gerubriceerd. Wie ergens op wil reageren of iets wil posten kan een account aanmaken en dan inloggen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *