Ameland krijgt meer woningen

BALLUM – Ameland heeft meer woningen nodig en de gemeente gaat daar wat aan doen. Er is onder meer behoefte aan woningen die levensloopbestendig zijn, vanwege de vergrijzing van de Amelanders en het zorgstelsel 'langer thuis wonen’. Er is tevens een grotere behoefte aan kleinere woningen omdat de huishoudengrootte afneemt.

De gemeente concludeert na beschouwing van de woningvoorraad van Gemeentelijk Woningbedrijf (GWA) dat bestaande woningen onderhouden en deels aangepast moeten worden. De GWA wil de komende vier jaar 40 woningen bouwen, waarvan 25 sociale huurwoningen en 15 wat duurdere woningen.

De woningen die worden aangepast worden niet helemaal energieneutraal gemaakt. Dat zou passen bij een gemeente die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, maar wethouder Piet IJnsen deelt in de raadsvergadering van 25 september mede dat de kosten daarvoor de begroting overstijgen. Bij nieuwbouw door het GWA wordt wel toegewerkt naar Nul op de Meter (NOM).

Irma Marinus (PvdA) is content dat er gebouwd gaat worden: “Zo gauw mogelijk aan de slag!” Dat staat ook Jan Wijnberg (ABA) voor: “Snel doorpakken!” Marinus voegt er nog aan toe dat de gemeente zo snel mogelijk af moet van de inkomensafhankelijke huurverhoging. Je krijgt er alleen maar absurd hoge huren door.

Ook de plannen rond de ouderenhuisvesting en De Stelp zorgen voor veel bouwactiviteiten. Irma Marinus dient bij het betreffende agendapunt een motie waarin ze pleit om woningen te bouwen voor mensen die begeleid op Ameland willen wonen. De voltallige gemeenteraad gaat met de GWA-plannen en met de PvdA-motie akkoord.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *