Ameland is storende brug zat

BALLUM – Gemeente Ameland is de storende brug meer dan zat en schrijft een brief aan directeur Rijkswaterstaat Noord Nederland Mieke Attema. Bij de opening van de veerdam beloofde Attema dat het goed zou komen met de autobrug. Binnen een maand zijn de belangrijkste euvels verholpen, stelde Attema. Een echte oplossing die voorziet in een brug die het doet wanneer hij het moet doen en die alleen bij echt gevaar op tilt springt vergt misschien wel een jaar, zei Attema. 

Gemeente Ameland stelt in de brief dat Ameland aan de vooravond van een druk zomerseizoen staat en verzoekt Rijkswaterstaat "met klem" voor 15 juli met een noodoplossing te komen en zo snel mogelijk een structurele oplossing aan te bieden. De gemeente is bevreesd voor de openbare orde door de storingen en vertragingen op piekmomenten. 

De autobrug zit vol elektronica die erg storingsgevoelig blijkt te zijn. Om de haverklap is hij niet meer naar boven of beneden te krijgen, zodat de auto’s niet op of af de veerboot kunnen.

Reizigers die schade ondervinden kunnen op basis van een EU-regeling aanspraak maken op een vergoeding.

Bij vertragingen van de veerboot blijken er compenserende regelingen te zijn, tenzij de vervoerder kan bewijzen dat er sprake is van overmacht. Vervoerder (Wagenborg) kan wat betreft de storingen aan de autobrug (Rijkswaterstaat) verwijzen naar RWS. Schade zou kunnen worden verhaald op RWS.

De EU-regeling stelt het volgende:

Als uw bootreis is geannuleerd of meer dan 90 minuten is vertraagd, heeft u recht op bijstand:

  • Gratis snacks, maaltijden en verfrissingen;
  • Accommodatie, als dat nodig is.

Dit recht vervalt als de vervoerder kan bewijzen dat er sprake is van overmacht, zoals buitengewone weersomstandigheden.

U wordt bij een annulering of vertraging op de hoogte gesteld van de situatie en de verwachte vertrek- en aankomsttijden. Dit gebeurt zo snel mogelijk, maar uiterlijk 30 minuten na de geplande vertrektijd. U heeft garantie van terugbetaling of routewijziging als:

  • U niet verder wenst te reizen;
  • Als de dienst wordt geschrapt;
  • Als u meer dan 90 minuten vertraging heeft.
  • U heeft recht op schadevergoeding bij annulering en vertraging, oplopend van 25% tot 50% van de ticketprijs. Dit recht vervalt als de vervoerder kan bewijzen dat er sprake is van overmacht.

De EU-regeling gaat in principe gelden voor veerdiensten en cruiseschepen die meer dan twaalf passagiers kunnen vervoeren. Rondvaartboten en schepen voor excursies zijn uitgezonderd, voor de Waddenveren gaat hij wel op.

→ tik Autoburg in bij ZOEKEN om meer over de autobrug te lezen

de EU-vertragingsregeling voor bootreizen is hier te lezen

lees hier over de vernieuwde dam en de belofte van Attema

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *