Ameland goede financiële positie

BALLUM – Ameland tikt het jaar 2016 af met een voordelig saldo van €1.345.587. Het eiland kent al jaren een goede financiële positie en 2016 steekt daar gunstig bij af.

Er werd wat meer de watertaxi genomen vanwege vertraging van de veerboot, maar daar staat tegenover dat de vuurtoren in 2016 meer heeft opgebracht. Vele mensen wilden de kunstig beschilderde toren zien en beklimmen.

Er kwam iets meer uit lokale heffingen en Ameland kreeg iets meer uit het gemeentefonds dan in 2015. Er werd wat minder geïnvesteerd en ietsjes meer afgeschreven. Voor de salariëring van de wethouders was wat meer begroot dan dat ze uiteindelijk hebben gekregen en zo had Ameland wat meevallertjes hier en tegenvallertjes daar. De algemene reserve nam en opzichte van 2015 wat af en de langlopende geldleningen wat toe. Alle plussen en minnen opgeteld en afgetrokken blijft er onder de streep een plus over van dit 1,3 miljoen euro over het jaar 2016.

Burgemeester Albert de Hoop: “Hier kunnen we als gemeente blij mee zijn.”

Plastic opruimen

De complimenten kwamen vooral van CDA-kant. Het jaar 2016 was het jaar waar ‘hun’ wethouder (Nico Oud) mede verantwoordelijk was voor het dagelijks bestuur. Dat vindt Dirk Beijaard een compliment waard. Ameland’82, de partij die vorig jaar ook een wethouder (Will Bakema) aan het roer had, had nog wel wat opmerkingen. Jeppe Groenewold wil dat de gemeente het beleid afstemt op burgers en ondernemers en dat er snel gemeentelijke huurwoningen worden gebouwd. Ook ziet hij in de toeristenbelasting een aandachtspunt en A’82 wil die afschaffen voor kinderen tot 12 jaar. In de huidige regeling betalen kinderen vanaf 3 jaar net zoveel toeristenbelasting als volwassen gasten.

Irma Marinus wil iets meer aandacht en geld voor het sociaal domein. Rudolf Teuben (A’82) meent juist dat Ameland zeer ruimhartig in haar sociale beleid is en dat mensen met een bijzondere uitkering (Ameland kent er 12 in 2016) best wel “plastic kunnen opruimen bij de Waddendijk.”

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *