Ameland bouwt op parkeerterrein

BALLUM – Ameland gaat bouwen op een parkeerterrein toestaan. In Hollum wordt een hoek van het parkeerterrein aan de Jan Jacobsweg geruild voor een stuk agrarische grond, zodat er een huis op kan worden gebouwd. Hollum worstelt met parkeren en het plan om vier gemeentehuisjes aan De Hagen af te breken voor parkeervakken naast de supermarkt in het midden van het dorp leidde dit voorjaar tot een bestuurscrisis.

Onder het nieuwe college staat de Amelander raad toe dat er op een parkeerterrein kan worden gebouwd. Irma Marinus (PvdA) gooide de knuppel in het hoenderhok door voor te stellen dan maar het totale parkeerterrein aan de Jan Jacobsweg op te heffen en een woonbestemming te geven. Dat voorkomt dat bestemmingsplannen voor individuele gevallen worden aangepast. De PvdA is er tegenstander van dat er steeds met regels wordt geschoven. Dan maar een heel parkeerterrein op de schop.

Het amendement van Marinus is de meerderheid van de raad een brug te ver, al roepen alle fracties dat ze het een “sympathiek voorstel” vinden. Het bewuste, met Europese subsidie aangelegde, parkeerterrein staat weliswaar niet dagelijks vol met auto’s, het terrein heeft zich in de loop der jaren ook ontpopt tot festivalterrein. Het evenement Rondje Ameland richt er de start in en jaarlijks in het najaar zet de kermis er zijn tent op. Tijdens de maandelijkse demonstraties van de paardenreddingboot verhoedt het parkeerterrein dat er kilometerslange files in de bermen staan.

“Het inleveren van een klein hoekje parkeerterrein leidt niet tot parkeerproblemen in Hollum”, is de stelling van Rudolf Teuben (Ameland’82). Dit jonge gezin moet de kans geboden worden, meent Teuben. Die opmerking doet André Tuil (VVD) de wenkbrauwen fronsen: “Wat als het om een oud stel gaat?” Tuil gruwt van de willekeur. “Daar hebben we regels voor.” Op Ameland worden in dit geval de regels aangepast aan de vraag van een jong stel, dat zelf grond inbrengt waarmee ze kan ruilen tegen een stukje parkeerterrein. De vergunning voor het huis kan worden voorbereid.

tik Jan Jacobsweg in bij ZOEKEN om meer over deze P-plaats met geschiedenis te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *