Vernieuwde veerdam in gebruik genomen

NES – Op een paar niemendalletjes na is de veerdam klaar. Hij kon worden opgeleverd. Mieke Attema, directeur Rijkswaterstaat Noord Nederland en burgemeester Albert de Hoop van Ameland knipten samen een lintje door dat het startsein was voor twee flyboarders. Zij lagen klaar in de Waddenzee. Hun spectaculaire waterdans, die ze meters boven het wateroppervlak uitvoerden, was het feestelijke teken dat de veerdam in gebruik was genomen.

Er moeten nog een paar puntjes op de i worden gezet, maar dat is niet meer dan een steen hier of daar aankloppen en het plaatsen van fietsenstallingen. In totaal zijn er 275.000 bakstenen verwerkt in de veerdam, zijn er voor een kilometer betonnen banden gelegd en brachten 32 wagens 800 ton asfalt voor de rijbanen.

De veerdam kent een hele geschiedenis, met kwesties over het eigendom en wie de kosten voor onderhoud moet betalen. “Er is 11 jaar over gepraat,” zegt de burgemeester in zijn openingswoordje. “Sommige dingen kosten tijd. Het is het wel waard geweest.”

Mieke Attema legt in haar woordje de vinger maar meteen op een zere plek: de autobrug. “Het gaat goed komen,” zegt de directeur bemoedigend. De autobrug is ook vernieuwd en hier blijkt niet elke vernieuwing direct een verbetering. De brug zit vol elektronica die erg storingsgevoelig blijkt te zijn. Om de haverklap is hij niet meer naar boven of beneden te krijgen, zodat de auto’s niet op of af de veerboot kunnen.

Er is afgelopen dagen druk overleg geweest en er komt een korte termijn oplossing en een structurele oplossing die wat meer tijd vraagt. Voor de korte termijn komen er bijvoorbeeld reserveonderdelen op het eiland te liggen, zodat de monteur uit een voorraad kan putten. Verder wordt er gewerkt aan een systeem waarbij de brug bij een storinkje niet helemaal stopt en alleen op rood springt als de veiligheid in het geding is. Over een maand moet het probleem grotendeels opgelost zijn. Het kan wel een jaar duren eer álle brugproblemen zijn verholpen. Dan pas is de hele veerdam toekomstbestendig.

Afgelopen maanden werd er voor tien miljoen euro verbouwd. Behalve de nieuwe autobrug en de nieuwe damwanden kwamen er nieuwe wandel- en fietspaden. Ook werd het parkeergedeelte heringericht. De verbeterde veerdam is iets omhoog gebracht en heeft een bolling in het wegdek, zodat het water wegspoelt, als het weer eens echt hoog water is.

Er zijn wel wat klachten over de nieuwe inrichting. Veel automobilisten vinden de parkeervakken, die van 235 centimeter naar 225 breedte zijn gegaan, te klein. Anderen vinden de randen te scherp. Verder waren de invalideparkeerplekken slecht te vinden en is de voorrangssituatie veranderd, waardoor automobilisten wat van slag raakten. Het waren klachten die werden geuit vóór de officiële ingebruikname. Op donderdag 15 juni staan er borden bij de parkeerplekken voor invaliden en is ook de voorrangssituatie verduidelijkt middels verkeersborden. Mochten er nog klachten overblijven dan komen die terug in de evaluatie die na de zomer plaatsvindt.

⇒ lees hier meer over flyboarden

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *