Zuivelfabriek wellicht terug in Hollum

BALLUM – Er bestaat een kans dat de zuivelfabriek aan de Fabrieksweg in Hollum terugkomt. Het zou een kwaliteitsimpuls voor die entree van het dorp betekenen, meent het college van Ameland. De oorspronkelijke Coöperatieve Zuivelfabriek Ameland dateert uit de jaren 20 van de vorige eeuw. In de jaren 70 ging hij dicht en in 1982 werd het garage, smederij en bouwmarkt. Een jaar later werd de 30 meter hoge schoorsteen afgebroken. De stoomfluit verhuisde naar het Maritiem Museum.

De voorgevel gaat eruitzien als weleer, is het plan van Hollumer Jurjan de Vries. De bouwmarkt kan in het pand blijven, al wordt hij dan wel iets kleiner; de smederij verhuist naar elders en de benzinepomp verdwijnt.

Het plan is dat de fabriek ruimte biedt aan bedrijvigheid en aan wooneenheden. Aan de voorkant willen enkele Amelander ondernemers zuivelproducten gaan verkopen. Ook het fenomeen ‘melkinname’ wil De Vries weer nieuw leven inblazen, met een antieke melkauto, zoals zijn opa Jur de Vries die in de vorige eeuw gebruikte. Hiermee krijgt Ameland verloren gegaan industrieel erfgoed terug, waar ambachtelijke melkproducten te koop zullen zijn. Lekker voor de eilanders en mooi voor de badgasten. Het is zelfs de bedoeling om de schoorsteen te herbouwen en de stoomfluit opnieuw te installeren. De stoomfluit van de zuivelfabriek was het teken voor de boeren om hun paarden uit het land te halen, als de paardenreddingboot uit moest voor een reddingsactie.

Het kan een mooie stop tijdens een fietstocht worden, schrijft ingenieursbureau Sweco in haar advies aan de Amelander gemeenteraad. Op de bovenverdieping staan enkele kleine appartementen gepland die als tijdelijke huisvesting voor personeel kunnen dienen. Daar schreeuwt het eiland om. Om dat te kunnen realiseren is dan wel bestemmingswijziging nodig, van bedrijf naar bedrijf met wonen.

Het college ziet mogelijkheden en wethouder Ellen Bruins Slot ziet kansen. Het is een uniek concept waarbij vergane glorie kan herleven. De gemeenteraad moet er 15 juli een besluit over nemen. Raadslid Piet IJnsen (Algemeen Belang Ameland) meldt alvast dat hij het een hartstikke mooi plan vindt.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *