Zorgen om tradities Ameland

BALLUM – Steeds vaker is te horen dat Amelanders zich zorgen maken om bepaalde tradities. Raadslid Jeroen de Jong (CDA) kaart het onderwerp zelfs aan tijdens een raadscommissievergadering. Het leidt tot lachende reacties en hoofdschudden van zijn collega raadsleden. Praat er maar niet teveel over, lijken ze te willen zeggen. De tijd zal het leren en tradities zijn van de gemeenschap, niet van de gemeente. De zorgen worden groter nu het coronavirus weer lijkt op te rukken. Ameland is tot nu toe gevrijwaard gebleven van een uitbraak, met slechts één positieve virustest. En die is alweer van een paar maanden geleden; half april.

Jeroen de Jong doelt op de noodverordeningen vanwege de risico’s op een Covid-19 uitbraak op het eiland. Wat voor effect hebben die op bijvoorbeeld de intocht van Sinterklaas en verwante festiviteiten en tradities. De Jong is openbaar benieuwd naar het standpunt van het college. “Hoe denkt u hierover?” vraagt hij aan het collegelid met Sinterklaas in portefeuille.

Burgemeester Leo Pieter Stoel reageert door te zeggen dat tradities belangrijk zijn. “We willen zo goed mogelijk meedenken om tradities zo goed mogelijk vorm te kunnen geven. Echter wel binnen de kaders van de wet. Dat hebt u me ook laten beloven op 16 januari toen ik werd aangesteld.” De noodverordening en de richtlijnen die daarbij horen zijn ingesteld om verspreiding van het virus te voorkomen. Daar baseert de gemeente vergunningen voor evenementen op. “Voor het zover is moeten we vooral nadenken hoe we het wél kunnen doen.” De burgemeester wil met organisatoren in overleg, maar er zijn tradities die geen organisator kent, die uit de gemeenschap komen.

Het CDA-raadslid houdt de burgemeester voor dat hij twee dagen per jaar geen baas is op het eiland. Dat heeft hij ook tijdens het sollicitatiegesprek benoemd, klapt hij uit de school. De burgemeester merkt fijntjes op dat er uit die gesprekken niet geciteerd hoort te worden. Stoel zegt ook: “Mijn belofte in januari was niet beperkt tot 363 dagen.” De sfeer in de raadzaal is wat lacherig, tot raadslid William de Jong (AmelandEén) opmerkt: “Het lijkt me verstandig dat we er nu over ophouden.”

Hoe het komt met Sinterklaas, zeker nu landelijk het aantal covid-patiënten weer oploopt en er een dreiging van een tweede golf boven Nederland hangt, is met deze vraag en dit antwoord niet duidelijker geworden. Hoe het komt met Zwarte Piet evenmin, met alle acties om Black Lives Matter in het achterhoofd. Ameland verkeert nog in onzekerheid. Het enige dat in dit stadium kan worden gedaan is dat iedereen zich aan de richtlijnen houdt.

Dossier Corona

lees hier meer over Sinterklaas en Zwarte Piet op Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *