Zorgen om Bellevue

BALLUM – Algemeen Belang Ameland roept het college op om nog eens te kijken naar de sloopvergunning voor Bellevue. “Laten we er geen ambtelijk gevecht van maken,” stelt raadslid Dennis Engels voor. Eigenlijk mag slopen niet en mag de huidige eigenaar alleen binnen de huidige vorm renoveren.

Vorig jaar is Bellevue verkocht en veel liefhebbers vrezen voor afbraak en opbouw van iets heel anders. Bellevue heeft een authentieke aanblik. De renovatie heeft echter heel wat voeten in aarde. Extra problematisch is de aanwezigheid van asbest. De nieuwe eigenaren gooien het pand het liefst plat om er een ander voor terug te bouwen. “Een klein maar fijn strandhuis”, hadden ze in gedachten, een droomvakantiehuis. Dat mag niet van de gemeente, omdat Bellevue een karakteristieke woning is. Renoveren binnen de bestaande vorm mag wel. Het is de grote hoeveelheid asbest die een renovatie onmogelijk maakt. Als renovatie niet kan, zegt wethouder Theo Faber, dan wil de gemeente wel kijken naar de mogelijkheid van afbreken en volgens dezelfde vorm nieuw bouwen. Zo is het ook met het huisje Onder ’t Stroodak aan de Oranjeweg gegaan. Faber: “Het is niet billijk om renovatie te eisen.”

De huidige eigenaren, die Bellevue nu als molensteen om de nek beschouwen, willen het huis inmiddels weer verkopen, met de toezegging dat de nieuwe eigenaar het mag afbreken. In een brief aan de gemeente verzoekt de familie nogmaals om een sloopvergunning. In die brief staat: “We willen er ook nog eens op wijzen dat we geen verzekeringsdekking hebben vanwege de hoge blootstelling aan asbest en dat we mogelijk persoonlijk aansprakelijk zijn voor de milieuschade in het geval van een blikseminslag. Sinds december 2019 leven we met het risico van onze financiële ondergang.”

Bellevue is een karakteristieke vakantiewoning aan het einde van de Hollumer Badweg. Het pand werd in 1934 door toenmalig aannemer Lublink gebouwd en heeft er al die jaren in volle glorie gestaan. In de Tweede Wereldoorlog, toen veel vakantiehuisjes op last van de Duitse bezetter werden afgebroken, mocht Bellevue, samen met Castor en Pollux, blijven staan. De drie staan nog altijd tegenover de duinovergang. De huisjes die verderop in de duinen stonden zijn allemaal verdwenen.

Doneren

Waardeert u het nieuws van PA, doneer dan een euro voor dit artikel of word Vriend. Klik hier maar eens >

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *