Groen licht voor aanpak jachthaven Ameland

BALLUM – Er moest heel wat water door de Waddenzee stromen om het plan voor een gerenoveerde jachthaven ’t Leijegat door voldoende partijen te laten ondersteunen. De politiek is er nu wel uit. Er werd 1,7 miljoen krediet gevraagd voor herinrichting en vernieuwing van de ligsteigers, plaatsen van een golfbreker bij ingang van de haven, herstel van damwanden, herstraten van de oude veerdam, asfalteren van de toegangsweg en vernieuwen van de leugenbank bij ingang van de jachthaven.

Over 140.000 euro die stond begroot voor uitbreiding en opnieuw inrichten van het parkeerterrein bij het havenkantoor werd gesteggeld. “Te groot en te duur,” zei raadslid William de Jong van AmelandEén. Hij diende een amendement in om dit onderdeel uit het plan te halen. Geen prioriteit. Hij kreeg Ameland’82 en Sociale Fractie Ameland mee en trok daarmee de aanpassing over de streep.

Het plan is al even onderweg en diverse belanghebbenden hebben er een plas over gedaan. Stichting Jachthaven ’t Leijegat, de Watersportvereniging, de bruine vloot, Wadvaarders en de rondvaartboten, allemaal zijn ze zeer betrokken. Diverse malen werd het plan teruggestuurd naar de tekentafel, omdat er bijvoorbeeld niet genoeg lig- en manoeuvreerruimte was voor de chartervaart en passanten of omdat de charters te klein waren ingetekend. Jook Nauta, voorzitter van Stichting Jachthavens Waddeneilanden, heeft het uiteindelijke plan met betere ligplaatsen en meer capaciteit getekend. Hij heeft niet iedereen tevreden kunnen stellen. Zo is familie Bunicich van robbenboot De Zeehond niet blij dat er voor hun boot geen plekje in de jachthaven beschikbaar is. De Zeehond moet aan de westkant van de veerdam blijven liggen. De WL35 Brakzand mag wel in ’t Leijegat liggen en dat geeft scheven ogen. Juist dat onderdeel van het hele plan doet de fractie van Algemeen Belang Ameland tegen het plan stemmen. “Gelijke monniken, gelijke kappen,” zei raadslid Dennis Engels. De tegenstemmen van ABA voorkwamen niet dat het plan door de raad werd geloodst.

De jachthaven wordt buiten het storm- en toeristenseizoen aangepakt. Er zou in april/mei 2021 mee begonnen kunnen worden.

tik Jachthaven in bij ZOEKEN om meer over de opknapplannen van ’t Leijegat te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *