Vragen over Vuurtorentrail 2020

BALLUM – De raadsfracties van de Amelander gemeenteraad hadden wel wat vragen aan het college van burgemeester en wethouders voorbereid over het door laten gaan van de Vuurtorentrail op 3 en 4 oktober. Op social media werd flink tekeer gegaan, zegt raadslid William de Jong van AmelandEén maandag 12 oktober tijdens de raadscommissievergadering. Wellicht had de communicatie vooraf beter gekund om de onrust wat weg te nemen, zegt hij ook nog. Jeroen de Jong van CDA heeft begrip voor de onrust die het evenement op het eiland heeft veroorzaakt. Vlak voor de trail kreeg Ameland te maken met de eerste besmettingen van Amelanders. Dennis Willem Engels van Algemeen Belang Ameland wil nog van het college weten of het dezelfde keuze weer zou maken en of er nog meer evenementen op de kalender staan.

Burgemeester Leo Pieter Stoel legt uit dat de vergunning weloverwogen is gegeven. De gemeente wil dingen mogelijk maken als het kan, en dat kan als een evenement voldoet aan de richtlijnen. Dat er veel evenementen niet door zijn gegaan is de keuze van de organisaties zelf. “Gemeente Ameland heeft niets verboden.” De organisator van de Vuurtorentrail heeft gekeken naar de regels en daarop een protocol geschreven. Het evenement voldeed aan de richtlijnen, waarop op 16 september, 10 dagen voordat de eerste Amelander positief testte, de vergunning werd verleend. Toen eind september de landelijke regels werden aangescherpt, werd in Ballum de Vuurtorentrail opnieuw beoordeeld. Organisator Robin Kinsbergen van Cairn Adventures paste het protocol nogmaals aan, deed de start en finish anders, stelde een mondkapjesplicht voor de deelnemers in en voldeed daarmee weer aan de regels.

Op 30 september waren er drie Amelanders besmet. “Moet je dan nog een vergunning intrekken?”, wierp Stoel de vraag in het midden om hem daarop zelf te beantwoorden. Het draaiboek zag er goed uit en de noodverordening spreekt niet van afgelasten bij een bepaald aantal besmettingen. Stoel vond geen grond voor afblazen. Hij staat voor een betrouwbare overheid. “Het is keurig gegaan,” zegt hij. Met de wetenschap van nu over de ontstane onrust zou hij voor de Vuurtorentrail dezelfde beslissing nemen. Wel zegt hij dat de gemeentelijke organisatie van de situatie heeft geleerd. “Communicatief is het een uitdaging.” Die gaat hij graag aan.

Intussen staan er twee grote evenementen op de kalender. Op 24 oktober staat het wandelevenement Tussen Slik & Zand op de agenda en op 12 december de Adventurerun. De vergunning, die voor Tussen & Slik en Zand op 25 september is verleend, hangt af van de beoordeling op basis van de nieuwste verordening. Op 13 oktober is er weer een persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge; verwacht wordt dat de regels worden aangescherpt. De burgemeester wil ook niet vooruitlopen of de Adventurerun wel of niet door kan gaan. De organiserende partij heeft een verantwoordelijkheid, de deelnemers hebben die en ook de gemeente als vergunning verstrekker. Burgemeester Stoel wil netjes omgaan met elke organiserende partij.

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *