Zendmasten zonder bouwvergunning

BALLUM – “Hoe kan dat nou, wij moeten overal vergunning voor aanvragen en die zendmasten zetten ze zomaar neer?. Het is een veelgehoorde klacht van Jan met de pet. Ameland is de laatse tijd bebouwd met een woud aan masten. Telfort, T-mobile, Dutchtone, Vodafone, KPN, alle telefonie bedrijven willen hun dekking uitbreiden tot en met het noordelijkste puntje van Nederland. En diezelfde Jan met de pet wil ook op Ameland met z’n mobieltje bereik hebben. Maar hoe zit het dan met de bouwvergunningen?

Hoofd sectie VROM van de Afdeling VROM & Werken, Paul Kiewiet, heldert op.

”Die hoge masten, bij de Katteplas in Nes en bij de sportvelden in Hollum, wilde de gemeente niet. Wij zijn overruled door Den Haag. Deze masten zijn inderdaad zonder bouwvergunning geplaatst. Daar is door Den Haag, het Ministerie van Binnenlandse Zaken, speciaal een Bijzonder Besluit voor genomen. Die masten, die van de Katteplas is in het najaar van 2004 geplaatst, die in Hollum staat er al wat langer, werken mee aan de landelijke dekking van een communicatie systeem bij rampen. Het zijn antennes die horen bij het zogenaamde C2000 netwerk. De rode lichtjes in de top zijn waarschuwingslampjes voor het vliegverkeer. Ameland heeft geen regelgeving voor rode lampjes. Daarvoor moet je in Amsterdam zijn.”

En die andere masten dan, want er staan er meer op het eiland?

”Die andere masten zijn gebouwd met een vergunning. In de masten bij het Bramerduinenpad bij de ijsbaan in Nes zitten Vodavone en KPN.  In masten bij de sportvelden in Hollum en de sportvelden van Geel Wit zit appartuur van Telfort, T-Mobile voorheen Ben, Dutchtone,.”

C2000

De communicatie en samenwerking tussen politie, brandweer en ambulancediensten zal de komende jaren sterk worden verbeterd. Een nieuw, gezamenlijk netwerk voor radiocommunicatie stelt deze organisaties in staat om hun hulpverlening niet alleen sneller en effectiever maar ook met meer onderlinge samenhang uit te voeren. Het landelijke mobiele netwerk C2000 is daartoe in gebruik genomen. Het belang van een goed netwerk voor mobiele radiocommunicatie ten behoeve van politie, brandweer en ambulancezorg is groot.

C2000 biedt grote voordelen ten opzichte van de oude, analoge systemen. De kracht van C2000 wordt versterkt door de combinatie met producten als Geïntegreerd Meldkamer Systeem GMS en colokatie.

De organisatie van het grootschalige project C2000 ligt bij diverse partijen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is opdrachtgever, terwijl ITO de opdrachtnemer is en verantwoordelijk is voor de uitvoering

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *