Natuurontwikkelingsproject stokt

BALLUM – Ameland laat twee en een half miljoen euro liggen.

Burgemeester Paul Verhoeven heeft de blaren op zijn tong gepraat om Gedeputeerde mevrouw Andriessen zover te krijgen dat Ameland alsnog het natuurontwikkelingsproject Herinrichting Hollum-Ballum kan afronden. De laatste hobbel in dit project vormt een stuk grond dat nu eigendom is van een boer en dat achter de Witte Reep tussen Hollum en Ballum ligt. De gemeente heeft dit stuk grond nodig voor de natuurontwikkeling van het gebied. Het natuurontwikkelingsproject is gekoppeld aan de toentertijd aangelegde golfbaan. Ameland wilde een golfbaan en daar stond natuurontwikkeling tegenover.

Twee en een half miljoen ligt klaar

De provincie heeft er al jaren twee en een half miljoen euro voor klaarliggen. Maar Ameland kan nog steeds niet beginnen vanwege dat ene stuk land. Vier variaties op kopen en/ of ruilen van het perceel liggen nu op tafel. Daarmee zou met de eigenaar onderhandeld kunnen worden. De gedeputeerde is akkoord gegaan met die onderhandelingsvariaties mits er een vijfde aan toe wordt gevoegd: verplichte verkoop.

Onderhandelingsopties

Alle raadsleden hikken tegen optie vijf aan. Wethouder Tjeerd Kooiker (ABA) : “Onteigenen is op Ameland nog nooit voorgekomen”. Kooiker wil zelfs met 2,5 miljoen op tafel onteigening niet als optie open laten, evenals zijn partijgenote Joke Mosterman. Oene de Vries en Nico Oud van het CDA willen niet van onteigenen weten. Zij vinden Dirk Brouwer en Will Bakema  (A82) aan hun zijde. De overige raadsleden geven de gemeente de ruimte te onderhandelen inclusief de optie betreffende onteigenen. Tonnie Overdiep (PvdA) meent dat de gemeente genoeg op zak heeft om goed te kunnen onderhandelen. Optie 5, onteigenen, hoeft helemaal niet aan bod te komen.

Onteigenen niet ter discussie

Burgemeester Verhoeven deed tevergeefs een dringend beroep op de raadsleden om deze kans met beide handen aan te grijpen. De meerderheid in de raad wil het, zelfs in de verste verte, niet over onteigenen hebben.

De twee en een half miljoen euro kunnen aan een ander project elders in de provincie besteed worden en gaan, na jaren praten, wachten en onderhandelen, aan Amelands neus voorbij.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *