Wervelwind door Amelander politiek

BALLUM – Het was gisteren een enerverende dag met een nog enerverendere avond. Bij binnenkomst van de stemmen uit het eerste dorp, Ballum, tekende zich al een winnaar af en tegelijk een slachting onder andere partijen. De winnaar is de nieuwe partij AmelandEén. Verliezers zijn CDA en A'82 en in mindere mate ABA. 

Er woedde woensdag 21 maart 2018 een wervelwind door de eilander politiek. Op die dag van de gemeenteraadsverkiezingen ging 80 procent van de Amelander kiesgerechtigden naar de stembus. Hun stemmen veroorzaakten de politieke storm, aangewakkerd door de politieke praktijk van de laatste vier jaar en de frisse wind van AmelandEén. Van de raad van elf gaan er vijf zetels naar deze nieuwkomer.

Algemeen Belang Ameland bezet de komende vier jaar twee stoelen en Ameland'82, CDA, PvdA en VVD hebben elk één zetel in de Amelander gemeenteraad. De klappen vielen in de hoek van de drie partijen die afgelopen periode het grootst waren. ABA verloor een zetel en A'82 en CDA moeten het zelfs met twee minder doen. "Ik wil worden afgerekend op het beleid van de afgelopen vier jaar," zei Rudolf Teuben van A'82 meermalen. Hij werd, zoals hij het in de Leeuwarder Courant laat optekenen, afgerekend op de politieke onrust. Zijn partij keldert van 604 naar 187 stemmen, maar net genoeg voor één raadszetel. Verreweg de meeste daarvan gingen naar lijsttrekker Teuben, maar dat vermurwt het Nesser politieke dier niet tot het plaatsnemen op het pluche. Teuben gaat andere leuke dingen doen en maakt de weg vrij voor de tweede man op de lijst, Han van Heerde.

Bij ABA is het eerste man Piet IJnsen die het merendeel van de stemmen krijgt, 343 van de 475. In 2014 haalde ook ABA 604 stemmen en het verschil tussen vier jaar geleden en nu is één zetel.

Bij het CDA valt op dat alle namen op de lijst stemmen scoren en dat nummer drie Alice de Jong – ze stapte een paar maanden voor de verkiezingen over van ABA naar CDA – meer stemmen krijgt dan zittend raadslid en nummer twee op de lijst, Marieke van Schaijk-Ketelaars. Zelfs twee keer zoveel.

Voorman Theo Faber van AmelandEén gaat een drukke tijd tegemoet. Het begint meteen morgen al, zodra de officiële uitslag bekend is. Die wordt vrijdag om 10:00 uur in het gemeentehuis bekendgemaakt in een openbare vergadering. De agenda van Faber loopt de dag na de verkiezingen al vol met afspraken op het gemeentehuis. Hij steekt onder meer zijn licht op bij de griffier, praat met de secretaris en heeft een onderhoud met de burgemeester. De frisse wervelwind moet nu zijn frisheid waarmaken en zorgen voor vernieuwing in de eilander politiek. Dat gaat de partij doen moet vijf nieuwe raadsleden, waarvan alleen Theo Faber politieke ervaring heeft. Die lege rugzakjes kunnen bijdragen aan de verfrissing in de politiek. AmelandEén kan (bijna) blanco beginnen aan de samenwerking met alle partijen. Faber zelf neemt, met zijn politieke ervaring, een beetje ballast mee. Hij zat bij het CDA en vormt nu met zijn club de grootste concurrent van de christen democraten. Faber steekt zijn verantwoordelijkheid positief in en wil met de gehele nieuwe raad om tafel om boven water te krijgen wat de vertegenwoordigers van de Amelander bevolking voor hebben met het eiland.

Dossier Gemeenteraadsverkiezing 2018

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *