Watertaxiregeling voor leerlingen stopt

BALLUM – Het proefproject Waddentaxi als vervoer voor leerlingen die op het vasteland naar het speciaal onderwijs gaan, stopt. De meerderheid van de Amelander raad heeft er geen 36.000 euro voor over. De enthousiaste aanpak van burgemeester Albert de Hoop redt het niet.

Anneke Touwen-Belt van het CDA legt tijdens de raadsvergadering een verklaring af. Het valt haar zwaar want ze ontzegt het collegevoorstel steun. Haar partijgenoot Nico Oud zit in dat college.

Touwen-Belt is zeer teleurgesteld over de procedurele aanloop en de financiële consequenties van het project Watertaxi. Sinds dit voorjaar vaart een clubje van negen kinderen ’s ochtends heen en ‘s middags terug met de snelle Watertaxi. Tot grote tevredenheid van de kinderen, de ouders en de scholen. Het project was een initiatief van De Hoop die voortvarend te werk was gegaan en daarbij de gemeenteraad niet had meegerekend.

Het CDA vindt de kosten voor de Watertaxi te hoog en: “Ik verwacht niet dat het bij die 36.000 blijft,” zegt Touwen-Belt. Wat haar betreft keert de wal het schip. Bovendien maakt een klein clubje gebruik van de voorziening. Rolstoelkinderen kunnen niet mee, net als VWO-leerlingen. Het project is ook niet voor mensen die een chemokuur in het ziekenhuis moeten ondergaan.

Touwen-Belt wil dat het project tot 30 september alleen voorziet in een heenreis per Watertaxi. De kinderen moeten dan terug met de gewone veerboot. Na 30 september stopt het project helemaal.

Haar amendement krijgt een meerderheid van stemmen. Het CDA en Ameland’82 slepen het er met zes tegen vijf stemmen door.

“Een grote schande dat de raad dit laat gebeuren!” meent Jan Verbiest (VVD). Hij vindt dat de raad weliswaar eerder bij de evaluatie betrokken had moeten worden, maar geeft wel zijn steun aan het project. De fracties van de PvdA en Algemeen Belang Ameland delen die mening. “Het college verdient een tik op de vingers,” zegt Tineke Hemminga (PvdA). Haar fractie komt op voor de zwakken en dus zegt zij toch “Ja ” tegen voortzetting van deze vorm van leerlingenvervoer. Het mag niet baten. CDA en Ameland’82 zijn samen sterk.

Op de publieke tribune zitten de ouders van de kinderen die gebruik maken van de Watertaxi. Ze voelden de bui al hangen. “De raad voelt zich gepasseerd,” zegt Jan Nobel. Hij en de andere ouders geven de strijd nog niet op. Hij weet Nico Oud aan zijn zijde. De wethouder nodigt de ouders uit voor een gesprek. Nobel hoopt dat het nog goed komt. “En anders zijn we weer terug bij af.”

>>> lees hier meer over de raadsvergadering van 30 augustus 2010

>>>NIEUW wilt u reageren op de eilander politiek? Dat kan via Ameland Forum

 
Download hier de Ameland iPhone app 

of bezoek de mobiele website www.ameland-actueel.nl (werkt alleen op een smartphone) en neem het Ameland nieuws mee in je binnenzak.

 

 

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *