Waterfeest: “Politie kon veiligheid niet garanderen”

BALLUM – Waarom werd het waterevenement dat op 24 augustus spontaan werd georganiseerd vijf uur van te voren verboden? Dat willen PvdA en Algemeen Belang Ameland (ABA) weten. Ze stellen de vraag tijdens het vragenhalfuurtje aan het begin van de raadscommissievergadering. Burgemeester Albert de Hoop, portefeuillehouder veiligheid, schuift er speciaal even voor aan.

De Hoop werd door de politie gebeld, naar aanleiding van berichten op Facebook. Er zou een groot feest komen in De Vleijen en het aantal deelnemers groeide snel, gezien de reacties. Politie en burgemeesters zijn sinds het uit de hand gelopen Project X feest in Haren en het drama van de demonstratie met de monster trucks in Haaksbergen gespitst op evenementen met massa’s mensen en zonder de nodige vergunningen. Dit evenement, waar vanwege het warme weer verkoelend water een prominente rol zou spelen, had geen vergunning. De initiatiefnemers kwamen met een spontane actie en hadden wel aan water maar niet aan toestemming van hogerhand gedacht. De politie meldde dat zij de veiligheid niet konden garanderen en de ambtenaar ‘afdeling vergunningen’ adviseerde negatief omdat er zo snel niet een vergunning kon worden geregeld.

“Ik ben niet over één nacht ijs gegaan,” zegt de burgemeester, die vijf uur voordat het evenement zou beginnen een verbod uitvaardigde. “Hoe zit het met parkeren, EHBO, drank? Muziek in De Vleijen kan sowieso niet.” De burgemeester kon niet anders dan het waterfestijn verbieden. “Ik heb geen bezwaar tegen een goed feestje.” Dit was gewoon niet zo goed bedacht en dat realiseerden de initiatiefnemers na een gesprek met de burgemeester ook. Het evenement werd afgeblazen en alle aankondigingen, statements en reacties van social media verwijderd. De Hoop: “Het had anders gemoeten.”

ABA en PvdA vinden het jammer dat zo’n sympathiek burgerinitiatief niet door kon gaan wegens een verbod. Na de uitleg van de burgemeester zegt Irma Marinus (PvdA) de beslissing wel te begrijpen. De Hoop: “Ik vond het ook jammer. We gaan samen om tafel.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *