Wat zegt het rapport over vaargeulproblematiek?

BALLUM – De magische datum van 1 september is geweest en voor die datum zou staatsecretaris Wilma Mansveld haar rapport klaar hebben om de Tweede Kamer, en ook Ameland, te informeren over de oplossingen voor de vaargeulproblematiek. De vaargeul tussen Holwerd en Ameland slibt steeds weer dicht en ondanks aanhoudende baggeractiviteiten kampen de veerboten met veel vertragingen.

Wethouder Nico Oud weet al het een en ander over de inhoud, maar hij doet er nog geen boekje over open. Eerst moet de Kamer worden geïnformeerd en dan komt de informatie tot de raadsleden en de eilanders. Oud is informeel gebeld door een medewerker van Rijkswaterstaat. Er blijkt in het rapport gerept te worden over een korte termijn oplossing (twee jaar) en een lange termijn oplossing. Tot zover niets nieuws. Het naadje van de kous volgt eind deze week.

Twee ambtenaren van Rijkswaterstaat lichtten in de trein al een tipje van de sluier op. Een medereiziger hoorde, onbedoeld, de mannen praten en ving op dat geulafsnijding of een kanaal graven weinig soulaas zal bieden in dit dynamische natuurgebied. Doordat er te weinig water in geulen staat, is er altijd een zeer geringe ebstroom, waardoor de vaarweg niet genoeg uitschuurt. De oplossing is, volgens de twee RWS-treinreizigers, een aanpassing van de dienstregeling, die dan vervolgens wel een kettingreactie oproept in de dienstregeling van het openbaar vervoer. (Nog niet officieel bevestigd).

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *