“Ameland aan vooravond van grote koerswijziging”

BALLUM – “Ameland staat aan de vooravond van een grote koerswijziging.” Dat zegt raadslid Rudolf Teuben (Ameland’82) in de raadsvergadering van maandagavond als hij het initiatiefvoorstel betreffende een onderzoek naar een eigen veerdienst voor Ameland presenteert. Het voorstel is niet meer alleen van A’82, zoals dat bij de raadscommissievergadering van 7 september werd ingediend, maar wordt onderschreven door nog drie fracties. De namen van CDA, Algemeen Belang Ameland (ABA) en PvdA prijken op het papier. Alleen de VVD is geen mede-indiener van het voorstel.

Liberaal André Tuil wil zich hard maken voor meer inspraak in de concessie van huidige concessiehouder Wagenborg Passagiersdiensten. De VVD vindt verder dat de markt zijn werk moet doen en dat niet de gemeente maar particulieren en ondernemers in de Eigen Veerdienst Ameland (EVA) moeten stappen. Tuil wil wel dat de mogelijkheden en onmogelijkheden van zo’n eigen veerdienst worden onderzocht en stemt daarom wel voor het initiatiefvoorstel dat de deur openzet naar zo’n onderzoek.

Rudolf Teuben ziet voor de gemeente een rol als aanjager weggelegd en niet als uitbater.

“De huidige concessie is een gedrocht,” meent Piet IJnsen (ABA). Gemeente Ameland staat buitenspel als het gaat om inspraak in de huidige veervoorziening en dat vindt IJnsen niet te verteren. Ook proeft hij veel ontevredenheid bij de Amelander bevolking. Het is jammer, zegt hij, dat er destijds niet een soort Texels Eigen Stoomboot Onderneming (Teso) op de andere eilanden is opgericht.

Het voorstel dat insteekt op een onderzoek, lost de vaargeulproblematiek niet op, wil Irma Marinus (PvdA) nog gezegd hebben. Het onderzoek is, wat Marinus betreft, ook niet bedoeld om de huidige veerdienst en zijn medewerkers onderuit te halen.

Het onderzoek naar een EVA komt er en wordt raadsbreed gedragen. Wat het gaat kosten weet de gemeenteraad nog niet. Het voorstel werd iets gewijzigd ingediend: de 10.000 euro die in de eerste versie stond om de kosten van het onderzoek te dragen zijn in de tweede versie geschrapt. Teuben denkt dat die tien mille niet genoeg zullen zijn. Een werkgroep gaat het onderzoek voorbereiden.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *