Gemeente Ameland positief over asielzoekersopvang

BALLUM – Het college van Ameland voelt zich geroepen om iets voor vluchtelingen te doen. Gezien de hoge nood is het tijd om te handelen. Dat zei wethouder Linda van der Deen maandagavond tijdens de raadscommissievergadering. “Het is goed om met het COA in gesprek te gaan.” Ameland staat positief ten opzichte van het opvangen van asielzoekers. Concreet was de wethouder nog niet. Ze wil eerst in gesprek met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Deze week nog wordt er contact gezocht met het COA. Van der Deen: “Om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.”

Ameland was tot 2003 jarenlang een gemeente waar opvang van asielzoekers de gewoonste zaak van de wereld was. Op diverse plekken op het eiland waren complexen, voormalige hotels en een boerderij met appartementen ingericht voor zo’n 70 asielzoekers. De locaties maakten deel uit van het circuit van Aanvullende Opvang, de AVO’s, een circuit van kleine locaties die supersnel konden openen bij grote instroom vluchtelingen. Op Terschelling en Vlieland waren ze ook te vinden. Het COA heeft dat AVO-circuit afgestoten en steekt in op minder, maar dan grotere opvanglocaties.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *