Wankele coalitie op Ameland

BALLUM – Ameland heeft een coalitie die gebaseerd is op zes zetels in een raad van elf. Dat is niet stabiel genoeg om de komende vier jaar in te gaan, voorspellen de oppositiepartijen. Nico Oud (CDA) en Will Bakema (Ameland’82) zijn voor de komende vier jaar gekozen tot wethouder van de gemeente Ameland. Ze waren dat de afgelopen vier jaar ook.

CDA werd de grootste partij. Ameland’82 verloor weliswaar stemmen maar werd wel de op één na grootste partij. “Het CDA wilde als duidelijke winnaar van deze verkiezingen de huidige functie van hun wethouder niet uithollen,” vertelt Nico Oud. Als grootste partij nodigde de CDA alle partijen uit. A’82 heeft ook recht op een volle wethouder, meent Oud. “Uitbreiding van de huidige 1,8 fte alleen om een derde partij te binden aan een coalitie, vinden wij in het licht van de huidige financiële situatie ongewenst.”

De fracties Algemeen Belang Ameland (ABA), PvdA en VVD, die net als in de vorige raadsperiode de oppositie vormen, zijn stuk voor stuk teleurgesteld.

Piet IJnsen van ABA adviseerde een brede coalitie. Als een van de winnende partijen had hij daar graag een rol in vervuld. Ook de PvdA had graag mee willen regeren en een deeltijd wethouder willen leveren. Tineke Hemminga: “Een partij die heeft verloren krijgt weer een kans om in het gemeentebestuur plaats te nemen, een partij die heeft gewonnen staat buitenspel. Denkt u dat de kiezer dit nog begrijpt?” Extra geld had een derde wethouder niet hoeven kosten, meent het PvdA raadslid. De wethouders hadden af kunnen zien van hun 15% loonsverhoging voor extra werktijd en daarmee hun taken kunnen delen met een derde wethouder.

Jan Verbiest (VVD) zag graag een coalitie van de drie landelijke partijen.

Voordat de wethouders worden geïnstalleerd moet er gestemd worden of de raad Oud en Bakema ziet zitten. De wethouders krijgen 6 stemmen en 5 blanco stemmen. “Hier hebben we de eerste

6-5,” sprak burgemeester Albert de Hoop. Tot de raadsleden: “U had deze cultuur ook kunnen doorbreken.”

In de raadzaal volgt na de wethoudersverkiezing een stoelendans. Oppositie en coalitie zitten nu tegenover elkaar. Voorzitter De Hoop verwacht een levendig debat van de gewijzigde opstelling. En, hij zegt het nog maar eens: “Laten we het over de zaak hebben en niet over de man/ vrouw.”

>>> lees hier het beknopt raadsverslag 28 over de raadsvergadering van 29-3-2010

>>> lees hier Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2010 met onder meer de ingezonden brieven over de formatie

 

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *