VVD blij met krasse knarren

HOLLUM – VVD Ameland is blij met zijn krasse knarren. Op nummer één van de kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen staat Jeppe Groenewold. Het raadslid, dat acht jaar voor Ameland’82 in de raad zat en deze week overstapte naar de VVD, loopt tegen de 70. De nummer twee van de VVD-lijst, Dirk Kooiker, is ongeveer van dezelfde leeftijd. “Er staan inderdaad wat oudere mannetjes op lijst,” beaamt VVD-voorzitter Albert van Barneveld. Hij is er zelf een van en ook voormalig VVD-raadslid Jan Verbiest staat genoteerd. Huidig raadslid (en veel jongere) André Tuil staat op een lagere plaats. Tuil blijft betrokken bij de fractie maar komt vanwege zijn op handen zijnde verhuizing van het eiland naar het vasteland niet terug als raadslid.

Het is een van de doelstellingen van de VVD om jongere mensen te betrekken bij de politiek. Ook is de partij op zoek naar meer dames. “Wij zijn gelukkig en blij met Jeppe,” zegt Van Barneveld, om eraan toe te voegen: “Ik kan me voorstellen dat hij is overgestapt.” De VVD-voorzitter begrijpt de teleurstelling van het raadslid die afgelopen week door de A'82-leden met een lage notering op de kandidatenlijst werd ‘beloond’.

Het contact tussen VVD en het A’82-raadslid is van deze laatste week. Van Barneveld: “Het kwam ineens, puur toeval.” De VVD zat een beetje met zijn kandidatenlijst in de maag en had zelfs twijfel of ze wel mee zou kunnen doen aan de verkiezingen. Fractieleider Tuil komt na 21 maart niet terug en nummer twee Dirk Kooiker wil niet als eenpitter in de raad. De VVD greep de teleurstelling van Groenewold aan om hem te polsen over een plek binnen hun partij. “Dat lijkt me wel wat,” zou Groenewold hebben gezegd, zegt Van Barneveld. “En toen ging het erg snel.”

“Dirk Kooiker is een goede nummer twee,” zegt André Tuil naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen. Hij voegt eraan toe: “We gaan ons best doen om twee zetels te halen.”

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2018

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *