Vrees voor strandrijverbod

BALLUM – Nog immer worstelt Ameland met het fenomeen strandrijden. Voor velen is het een liefhebberij om met de vierwiel aangedreven auto op het strand te rijden. Anderen is het een doorn in het oog. Wegens misdragingen van enkelen hangt het verbod op het rijden op het strand de Amelanders nog steeds boven het hoofd.

“Op Ameland hoort het strandrijden thuis in de categorie historisch medegebruik van het strand,” zegt Anton Kiewiet (A’82). Het is net als jutten, vissen en kruien een van de verworven rechten van de Amelanders. Kiewiet vreest een verbod op het strandrijden. Op alle vergaderingen van de vier dorpsbelangen, afgelopen winterseizoen, sprak burgemeester Albert de Hoop over het fenomeen en hield de Buremers, Nessemers, Ballumers en Hollumers voor dat misdragingen niet getolereerd worden. Kiewiet vreest dat enkelen het voor velen gaan verpesten. “Het kan toch niet zo zijn dat het in onze rechtsstaat mogelijk is dat een goede strandrijder de dupe wordt van die enkelen die zich misdragen?”

In 2007 zijn er bij de gemeente drie klachten binnengekomen. In 2008 kreeg de gemeente één klacht binnen en de politie drie. De politie schreef afgelopen jaar één bekeuring uit aan een niet-Amelander en gaf één Amelander een waarschuwing. Deze slordige strandrijder staat inmiddels op de zwarte lijst vanwege herhaaldelijke misdragingen.
Buiten het toeristenseizoen mogen alle Amelanders het strand op met hun auto of quad. Politie Ameland heeft maar één auto om te controleren of er niet-Amelanders op het strand rijden en of Amelanders natuur vernielen en wandelaars verstoren.

>>>naar het beknopte verslag van de raadscommissievergadering van 6 april 2009

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *