Voor of tegen bestemmingsplanwijziging: maandag wordt het duidelijk

BALLUM – Maandag 28 augustus wordt duidelijk hoe de gemeenteraad stemt over de bestemmingsplanwijziging voor het gebied waar het oude zwembad van Aqua Plaza staat. Die wijziging is mogelijk om bouwen van plan Westers/ Kontour mogelijk te maken. Feitelijk wordt er over dat plan nog niet gestemd. Wel kan maandag de wellness van Westers een stapje dichterbij komen. Of niet. De stemming is tijdens de raadscommissievergadering van maandag 14 augustus, de vergadering die voorafgaat aan de besluitvormende raadsvergadering, niet doorslaand positief. Vier insprekers doen hun best om de raad te overtuigen. Twee van hen houden de raadscommissie voor dat Ameland de verkeerde kant op gaat als zij de weg vrijmaken voor dit Aqua Plaza plan. Twee andere insprekers proberen de raadsleden te bewegen vóór de bestemmingswijziging te kiezen die de opmaat is naar uitvoering van wellnesvoorzieningen met hotelunits.

Tussen het hotel en recreatiegebied De Vleijen liggen de koepels van het vervallen zwembad Aqua Plaza en daar wil Westers wellnessvoorzieningen met hotelunits bouwen met honderd bedden. Het plan is al diverse malen aangepast en ingekort en heette aanvankelijk ambitieus Thermen Spa Noordsee, inmiddels gekrompen tot Wellness Ameland.

Dat het plan kleiner is dan in 2012 werd gepresenteerd komt door de maat van het terrein en de eisen van de gemeente. In het oorspronkelijke plan had Westers een strook grond nodig van de gemeente. Het nu gepresenteerde plan kan volledig op eigen terrein worden gebouwd. Er komen geen nieuwe waterpartijen en het gebied blijft toegankelijk. De hotelunits worden niet te hoog (8,5 meter) en staan ver genoeg uit elkaar (15 meter). Verder blijft de Molenweg liggen, al wordt het deels een fietspad. Het bruggetje, omgedoopt tot Bruggetje van Jeppe, blijft bestaan. Het was raadslid Jeppe Groenewold (A'82) die stampij maakte over het mogelijk verdwijnen van de overspanning in De Vleijen. De plannenmakers hebben naar hem geluisterd.

Westers heeft ondertussen een compagnon in Kontour Vastgoed gevonden. Hielke Tillema doet veelal het woord namens Kontour. Hij is een van de vier insprekers tijdens de raadscommissievergadering. Het plan past in de Amelandse stijl met rieten daken en gepotdekseld hout, zegt Tillema, en voldoet aan de kaders die de raad heeft gesteld. Tillema noemt VolkerWessels en Westers “twee zeer professionele partijen” die hun sporen in de uitvoering van projecten hebben verdiend. Kontour is een van de 120 ondernemening van VolkerWessels. Die ondernemingen houden zich bezig met ontwerpen, bouwen, financieren, beheren en exploiteren in de sectoren bouw en vastgoed, civiele techniek, spoor- en wegenbouw, energie, telecom en offshore. VolkerWessels is de Aqua Plaza-grondeigenaar.

Tillema vindt in Cinto Prosperi, directeur VVV Ameland, een medestander. Prosperi vertelt over zijn eerste kennismaking met Aqua Plaza en met Frank Hulsebos. In juli 2010 was Hulsebos, fervent tegenstander van het project-Westers, zijn bovenbuurman, die vertelde over zijn plannen met de koepels van het oude zwembad. Prosperi: “Tot op de dag van vandaag heb ik nog niets concreets gehoord.” Westers werd wèl concreet, kwam met een maquette en nam Kontour in de arm.

Wat Prosperi betreft is Wellness Ameland goed voor het eiland, goed voor de seizoensverbreding en kan het eiland de enkele tientallen duizenden bezoekers die Ameland zullen gaan bezoeken omwille van de wellness best hebben. “De plannen passen binnen het toeristisch beleid van Ameland en binnen de marketing- en promotiestrategie van VVV Ameland.” Uit onderzoek naar de toeristische waarde van de wellness op Ameland blijkt dat er 30.000 dagbezoekers bij zullen komen en 40.000 extra verblijfsgasten, vooral in voor- en naseizoen.

Frank Hulsebos zat als actievoerder aan de inspreektafel. Hulsebos spreekt over duizend brieven die zouden zijn verstuurd naar de gemeente met de voorbedrukte tekst dat Ameland niet koop is en dat het eiland dit project in de Vleyen niet moet willen. De gemeente telt 736 ingekomen brieven. Geen duizend, maar evenzogoed voor Ameland een ongekend aantal tekenen van protest. 

Vierde inspreker is Heres Schols, lid van Het Actiecomité. Hij betoogt dat Ameland beter kan houden wat het heeft. Hij haalt een boerenwijsheid aan: "Je weet pas wat je had als het er niet meer is."

In het filmpje hieronder staan fragmenten uit hun inspreeksessie en een verklaring van een van de raadsleden.

Op 28 augustus zal blijken of Tillema, Prosperi, Schols of Hulsebos de raadsleden hebben kunnen overtuigen en of de raadsfracties al dan niet zijn gekanteld in hun menig.


Verrekijker


Dossier Aqua Plaza

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *