Verhuurde bijgebouwtjes van gedooglijst

BALLUM – Bestaande bijgebouwen die al sinds 1983 recreatief worden verhuurd kunnen een recreatieve bestemming krijgen. De gedooglijst is daarmee van de baan. Het initiatiefvoorstel van Algemeen Belang Ameland kreeg alle steun van de PvdA en VVD. De doorslaggevende stem kwam van Anton Kiewiet van Ameland’82. In een vorige vergadering stemde Kiewiet nog tegen, waardoor de stemmen staakten. Elfde raadslid Gunda Brunotte stemde toen niet mee. Ze was op vakantie. “Ik wist dat de stemmen gingen staken,” verklaart het dissidente A’82 lid zijn keuze.“Ik stemde tegen omdat ik meer bedenktijd wilde.”

ABA wil de bestaande vrijstaande bijgebouwtjes, die volgens de gedooglijst van 1983 recreatief verhuurd worden, een positieve bestemming geven op basis van maatwerk. Dit geeft zekerheid voor de toekomst en mogelijkheden voor kwaliteitsverbetering, meent ABA.

“Gelet op alle ontstane commotie, publiciteit en de vele reacties op dit bestemmingsplan is er
een maatschappelijke behoefte om ook het recreatief gebruik van de huidige vrijstaande
bijgebouwen bij recht toe te staan.” Aanpassing van de nota ‘Ruimte voor Diversiteit
2009-2014’ maakt dit mogelijk.

Wethouder Will Bakema weet dat het nog niet gedaan is met de gedooglijst. “Het gaat het om een initiatiefvoorstel tot aanpassing van het Recreatief Beleidsplan. Of deze vorm van bevoordeling ten opzichte van andere woningen met bijgebouwen (waar wij steeds onze vragen bij hebben gesteld in verband met rechtsongelijkheid e.d.) de eindstreep haalt (provinciaal, juridisch, Raad van State enz.) is zeer de vraag. Laat staan de latere aanpassing van het bestemmingsplan. De gedooggebouwenlijst staat namelijk in het bestemmingsplan en die is zeker nog niet van de baan.”

>>> lees hier meer over de raadsvergadering van 22 februari

>>> lees hier Dossier gemeenteraadsverkiezing 2010

>>> luister hier naar Piet IJnsen op Omrop Fryslân

© Persbureau Ameland 2010, op dit artikel rust copyright.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *