Ut het een rottied voor me weest

HOLLUM – Op de avond waar Algemeen Belang Ameland zijn rol in de Amelander politiek op weg naar een nieuw college uitlegt aan een zaal vol leden en belangstellenden, legt Cor de Boer kort uit hoe het hem is vergaan. De Boer wordt verdacht van ronselen van twee stemmen. Een dag voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart werd er aangifte tegen hem gedaan. Tot nu toe heeft De Boer zich stilgehouden, mede op advies van zijn raadsheer.

Het ABA-lid legt uit hoe hij de volmachten in zijn bezit kreeg en dat daar niets illegaals aan was. Hij sprak de man, die later de volmachten zou verstrekken, op straat. De man is een aanhanger van ABA, maar zag op tegen het stemmen. Hij vroeg of De Boer het wel voor hem en zijn vrouw wilde doen. De man haalde de biljetten van huis en gaf ze, ondertekend door beide echtelieden, mee aan De Boer. Het misverstand ontstond nadat de vrouw de kwestie besprak met een Hollumer vrouw bij wie ze in huis werkt, zonder dat ze wist wat haar man precies met De Boer had afgesproken. De Hollumer vrouw legde het verhaal uit als een illegale praktijk en belde het gemeentehuis. Toen gingen in Ballum de alarmbellen rinkelen. 'Kaas, vanzelf!' zegt De Boer. Burgemeester Albert de Hoop belde niet met De Boer om het een en ander te verifiëren. Dat moest de politie maar doen. 'Hij belde wel meteen de media!'

'Over mijn rug moest ABA worden aangepakt.' Dat is hoe De Boer er tegenaan kijkt. In dertig jaar tijd zat hijzelf heel wat keren op een stembureau. 'En dan zou ik niet weten hoe je met een volmacht om moet gaan?' De kwestie emotioneert De Boer nog steeds. 'Ik verwacht zulke streken niet van een burgemeester.' De hele toestand is nog altijd niet afgerond. Het kan volgens de politie in een paar minuten afgewerkt worden, zegt de man die nog steeds het etiket ’verdacht’ draagt. Omdat een burgemeester aangifte deed moet het extra zorgvuldig en duurt het extra lang.

'Ut het een rottied voor me weest.'

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *