Geen schoon schip voor Ameland

BALLUM – Er komt geen onafhankelijk BING (Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten)-onderzoek naar de gebeurtenissen rond de herbenoeming van burgemeester Albert de Hoop. Irma Marinus (PvdA) vraagt daar om tijdens de raadsvergadering waarin de nieuwe wethouders van Ameland beëdigd worden. Integriteit is voor de PvdA nummer één, zegt Marinus, en wat kan er tegen een onderzoek naar waarheidsvinding zijn? “Doe dat onderzoek. Wat daaruit komt is bindend. Laten we nu eens laten zien dat we integer bezig willen zijn!” Marinus wil weten of alle informatie die afgelopen weken naar buiten is gekomen correspondeert met de werkelijkheid. Er zou gelekt zijn uit de vertrouwenscommissie die zich boog over de herbenoeming van de burgemeester en toenmalig wethouder Will Bakema zou leden van de vertrouwenscommissie hebben beïnvloed. De politici wisten de kranten en online media te vinden en menig bericht werd gepubliceerd.

Piet IJnsen (ABA) verwoordt dat zijn fractie het onderzoek dat Marinus voorstelt ondersteunt. Hij las met verbazing de tekst en uitleg van Bakema (Politiek drama op Ameland) en las ook vandaag in de media weer informatie die niet naar buiten had horen komen. De voorzitter van VVD, Albert van Barneveld, klapte uit de school door aan de media te vertellen dat het integriteitonderzoek naar de drie aankomende wethouders positief was afgesloten. Die informatie hoort niet naar buiten gebracht te worden zonder dat de raad daar kennis van heeft genomen, zegt IJnsen. Hij en Marinus krijgen geen poot aan de grond. Op de eerste vergadering met nieuwe raad en wethouders laat het front A'82, CDA en VVD zich gelden.

Rudolf Teuben (A’82) zegt dat zijn fractie openheid en transparantie als rode draad voor de komende jaren ziet. Teuben vindt het prima dat duidelijk wordt hoe zaken werkelijk zijn verlopen, maar het gaat om een vorige raadsperiode met informatie uit een besloten vergadering. Een hernieuwd onderzoek doet het politieke debat geen goed, is zijn mening. “De raad heeft een besluit genomen en ik denk dat het daarmee af is,” doelt hij op het herbenoemingsbesluit. De A’82-man voegt eraan toe dat wat zijn fractie betreft Ameland een prima burgemeester heeft die ook nog eens een goede ambassadeur voor het eiland is. Het CDA sluit zich bij monde van Jeroen de Jong bij Teuben aan. "Het is het mooiste dat alles boven tafel komt," zegt VVD-er André Tuil. "Dan kunnen we met een schone lei beginnen. Daar kan niemand op tegen zijn. Maar, los je alles op met een BING-onderzoek? Die staan ook nog weleens ter discussie." Als dit het onderzoek is waarbij alles uit de lucht is, dan is de VVD voor. "Maar we vermoeden van niet." Tot slot vindt Tuil het nodig om te melden dat het niet de pers is die bepaalt wat de raad laat onderzoeken en daarmee is de Zwarte Piet uitgedeeld en zijn de kaarten geschud.

Marinus krijgt de meerderheid van de raad niet mee. Zij is bang dat de kwestie nu door blijft sudderen. Met alleen die van ABA en haar eigen stem vóór werd een nieuw BING-onderzoek weggestemd. Ameland verzuimt schoon schip te maken.

⇒ lees hier over Politiek drama op Ameland

⇒ lees hier over Gemeente Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *