Uil van Minerva en kievitseisyndroom op Ameland

BALLUM – De uil van Minerva sloop onverwacht de gemeenteraad van Ameland binnen. Siard Bonthuis van AmelandEen sprak tijdens de raadsvergadering van 25 maart de volgende woorden: “Onze uil van Minerva vliegt uit.” Hij parafraseerde daarmee de woorden van de Forum van Democratie-voorman Baudet en schoof met één zinnetje de FvD de Amelander raad binnen.

Bonthuis sprak een dankwoordje aan scheidend raadslid Andries Metz, die gaat verhuizen en daarom afscheid neemt van het ambt op Ameland. Het spijt Bonthuis dat Metz de raad verlaat, maar het verheugt hem dat de Nessemer ook vanuit zijn nieuwe woonplaats op de vaste wal betrokken blijft bij de partij op het eiland. Andries Metz, Siard Bonthuis, Dirk Metz, Esther Oud, Hanneke Wansink en Theo Faber maakten met hun nieuwe partij bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 een enorme klapper. Van nul kwam de partij AmelandEen met vijf leden in de raad en van de kandidaten nam Theo Faber meteen zitting in het college. “We wilden onze generatie een stem geven,” sprak Bonthuis.

Andries Metz refereerde op zijn beurt aan de opdracht, waar het gemeentebestuur zich na de verkiezingen van vorig jaar voor gesteld zag. Na een bijzonder heftige periode was er rust nodig in de raad. “Hoewel er flinke stappen zijn gezet, moet ik toch concluderen dat sommige gewoontes moeilijk af te leren zijn. Dit fenomeen is ook wel het kievitseisyndroom te noemen.” De raad zou zich moeten richten op de grotere problemen van Ameland, die gaan over leefbaarheid en economie, geeft hij zijn (oud) collegaraadsleden mee. Metz vindt het jammer dat hij het gemeentebestuur moet verlaten. Hij vond het mooi om zich in te kunnen zetten voor het eiland. Dat gaat hij nu op wat grotere afstand doen.

Zijn plaats aan de raadstafel wordt ingenomen door William de Jong, die in dezelfde vergadering werd beëdigd. Als nieuwe schaduwfractieleden werden Martijn Boelens en Didi Koudijs-Baars beëdigd.

lees hier over de gemeenteraadsverkiezingen 2018

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *