Betonpaden bijna klaar

BALLUM – De vijf betonpaden, waar eind vorig jaar aan werd begonnen, zijn bijna klaar. De eerste paden zijn weer toegankelijk. Al een paar jaar denkt en praat het gemeentebestuur over de fietspaden, die een zware wissel trekken op het gemeentebudget vanwege de kosten van onderhoud. Schelpen voor de schelpenpaadjes zijn kostbaar en steeds moeilijker verkrijgbaar. Beton, met een levensduur van 30 tot 50 jaar, biedt een goed en duurzaam alternatief. Bovendien rijdt het lekker en geven boomwortels nauwelijks schade.

De gemeenteraad stelde in november 2016 een krediet van dik anderhalf miljoen beschikbaar voor reconstructie van een vijftal fietspaden. Volgens het plan van toen werd er beton ingezet als rijvloer. Het gaat om het Stuifdijkpad en Jan Sietjespâd voorbij Buren, Westerpad bij Nes, de Burenweg tussen Nes en Buren en De Klonjes bij Hollum. Daarnaast werd er een ton uitgetrokken voor verbreding van het Stuifdijkpad langs de Kooioerdstuifdijk. Die projecten zijn inmiddels in de afrondende fase beland. Waar op de vijf paden afsalt lag is dat vervangen door beton en waar de paden onverhard waren ligt nu ook beton.

Eind november 2018 startte Schagen Infra in opdracht van de gemeente met het grootschalig onderhoud aan de paden. Op 10 april is al het beton gestort. Alleen de dilatatievoegen, de voegen die de werking in de betonplaten moeten opvangen, moeten nog worden gevuld en de bermen moeten nog worden afgewerkt en ingezaaid. Het budget van € 1.647.632 is niet overschreden, laat de gemeente weten.

Er komt nog een opening van de vijf paden, maar de gemeentelijke woordvoerder kon nog geen datum van dat feestje geven.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *