Toeristenbelasting Ameland weer omhoog

BALLUM –  De begroting van de gemeente Ameland is sluitend en daar is de gemeente trots op.

Alsof hij wethouder was met portefeuille financiën in zijn pakket verdedigde Dirk Brouwer, fractievoorzitter van Ameland’82, het collegebeleid. “We moeten voorzichtig zijn met wat we allemaal willen,” stelde de A’82 man. “We doen veel, ook voor toeristen. Daarom moeten we de belasting weer verhogen. Met pijn in het hart. Alles heeft zijn prijs,” vervolgde Brouwer zijn betoog en zonder toeristenbelastingverhoging zou er geen sluitende begroting zijn.

De gemeente gaat nog een overzicht geven wat er met die toeristenbelasting gebeurt. Dat overzicht ontbreekt nog.

De toeristenbelasting is in 2014 €1,25 en was vorig jaar met 6 procent verhoogd. Per 2015 volgt een verhoging van 10 procent en komt een overnachting op €1,38 per persoon.

Als je alle belastingen bij elkaar bekijkt dan zit Ameland nog steeds bij de goedkoopste gemeenten van het land.

Toch vindt Albert Tuil (VVD) het jammer dat “de toeristenbelasting de knop is waar aan gedraaid moet worden,” om er aan toe te voegen “maar Ameland heeft niet zoveel knoppen.”

Het is voor Irma Marinus (PvdA) de reden om niet in te stemmen met de begroting. “Investeren wij op materieel of op immaterieel gebied? Hoe sociaal zijn wij?” Marinus had eerder een lans gebroken voor de Amelanders die gebruikmaken van de Huishoudelijke Hulp1 die wordt aangeboden binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning. Met de overheveling van rijk naar gemeente gaat er het een en ander veranderen. De regeling wordt ingeperkt en Marinus pleit voor een iets socialer beleid. Haar motie wil een socialere regeling voor die cliënten die gebruikmaken van de HH1 en wil de medewerkers die de huishoudelijke hup verrichten een hart onder de riem steken door een overgangsregeling te bepleiten. Ze kreeg slechts de oppositie mee. De collegepartijen sloten de gelederen, vonden de motie “sympathiek” maar stemden tegen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18268

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *