Toeristenbelasting 2022 niet verhoogd

BALLUM – De toeristenbelasting voor het jaar 2022 blijft € 1,59 per persoon per nacht. Dat is in de laatste raadsvergadering van vorig jaar besloten. Meer belastingen bleven gelijk, alleen reinigingsrechten restafval en forensenbelasting werden verhoogd.

“Dit is exact het bedrag dat ondernemers in rekening brengen,” zegt burgemeester en tevens portefeuillehouder financiën Leo Pieter Stoel tegen de raadsleden. In de praktijk is dit niet altijd het bedrag dat van de huurder gevraagd wordt, zo leren diverse voorbeelden. Door sommige accommodatieverstrekkers wordt meer en soms veel meer berekend. Het echte bedrag dat een verhuurder mag vragen en dat via de verhuurder in de Amelander schatkist belandt is 1 euro en 59 eurocenten. Aan toeristenbelasting zitten voor de verhuurders geen verdiensten. Zij zijn slechts doorgeefluik.

Leden van groepen betalen ook dat bedrag. In 2017 werd besloten door de toenmalige raad dat groepen het halve tarief betalen, maar in 2019 werd dat weer teruggedraaid. Om de groepen wat tegemoet te komen, kunnen zij gebruik maken van een gemeentelijke subsidieregeling voor activiteiten op het eiland. Afgelopen jaar zijn er bij de gemeente 60 aanvragen binnengekomen, meldt Stoel. Het was een coronajaar met veel minder groepen die afreisden naar het eiland; de burgemeester vermoedt dat er onder normale omstandigheden meer subsidie zal worden aangevraagd. Er zat in 2021 50.000 euro in de pot. Voor dit jaar kunnen groepen een tegemoetkoming in de betaalde toeristenbelasting aanvragen.

⇒ Lees hier Toeristenbelasting niet altijd fair

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *