Toeristenbelasting Ameland niet altijd fair

HOLLUM – Denk je een leuke aanbieding gevonden te hebben van een paar dagen Ameland in een hotel, blijken er euro’s per persoon per nacht aan toeristenbelasting overheen te komen. Dat kan toch niet, zou je zeggen, want de gemeente stelt immers de hoogte van de toeristenbelasting vast. In 2020 is dat €1,59 per persoon per nacht, maar hier en daar staat €3,00, €3,15 of zelfs €4,85 p.p.p.n. op de rekening. Dat tikt lekker aan bij een midweekje uitwaaien met je gezin.

Een steekproef langs enkele hotels laat een zeer gevarieerd beeld zien. “Wij rekenen precies wat we afdragen, namelijk €1,59 per persoon per nacht,” zegt Arno Moll van Hotel de Jong in Nes. Sierou Wibier van De Walvisvaarder in Hollum geeft €1,55 door, het bedrag van vorig jaar. Het hotel en de brasserie zou dit voorjaar feestelijk openen, maar daar stak corona een stokje voor. Het foutje, in het voordeel van de gast, is hun niet euvel te duiden. “Ja ik zie dat het €1,59 is per persoon per nacht is. Wij zullen dit direct aanpassen,” meldt ze in tweede instantie.

Hotel Ameland in Nes adverteert groot in de Leeuwarder Courant met een leuke aanbieding. “Toeristenbelasting: €3,15 p.p.p.n.,” staat in de advertentie te lezen en dan komen er ook nog €14,95 aan reserveringskosten bij. Productmanager Lezersreizen van de LC Gabriëlla Kasemier vraagt even na hoe het zit. Het hotel bedoelt, blijkt, dat het €1,55 aan toeristenbelasting berekent en €1,60 handling fee vraagt. Onder handling fee worden de administratiekosten verstaan. Per persoon per nacht. De reserveringskosten blijken door de boekingsorganisatie Marrea Hotelarrangementen in rekening te worden gebracht en de administratiekosten en toeristenbelasting door het hotel rechtstreeks.

Luuk Overwijk van Hotel Dolores in Hollum vindt het maar niks dat er naar de doorberekende kosten wordt gevraagd. “Wat gaat jou dat aan?” is zijn eerste reactie. In de 3 euro die Dolores rekent zit onder meer btw, legt hij toch uit, en ‘handlingskosten’.

Van Heeckerenhotel in Nes spant de kroon. De receptie: “De toeristenbelasting is €4,85 per persoon per dag. Dit is de toeristenbelasting en onze handling fee.” Op haar website staat over de kamerprijs: “Exclusief city tax & handling fee (€4,85 p.p.p.n.). Het Van Heeckeren Hotel behoudt zich het recht voor deze tarieven zonder voorafgaande kennisgeving te wijzigen om redenen die dit rechtvaardigen.”

Handling fee staat voor de kosten van afhandeling, o.a. in rekening gebracht door bemiddelaars en tussenpersonen. Bij Dolores en Van Heeckeren wordt de toeslag berekend zonder dat er sprake is van tussenpersonen en bij Hotel Ameland gaan de administratiekosten al naar de boekingsorganisatie. De toeslag is een manier geworden om de kosten van de kamer relatief laag te houden en extra geld te halen uit ondoorzichtige heffingen.

Wat vindt VVV Ameland hier nu van? Directeur Cinto Prosperi krijgt er regelmatig vragen over van gasten. Prosperi meldt dan de feitelijke toeristenbelasting op Ameland, de € 1,59 in 2020. “Als ze aangeven meer te moeten betalen dan dat tarief, geven wij aan dat zij daar de ondernemer op aan kunnen spreken. Daar houdt het voor ons op. Wij hebben geen handhavende taak en ambiëren die ook niet.” Als er in een advertentie expliciet €3,15 toeristenbelasting wordt genoemd, dan is dat niet juist, zegt Prosperi. “Meestal zie ik de vermelding ‘diverse gemeentelijke heffingen’. Dat kan dan alles zijn dat de gemeente aan een ondernemer berekent: toeristenbelasting, aandeel rioolrechten, aandeel reinigingskosten, etc.” De ondernemers op Ameland weten dat wel, zegt hij.

Gemeente Ameland bepaalt de toeristenbelasting en de laatste jaren is die telkens een beetje verhoogd. In 2020 is die met 4 eurocent omhoog gegaan. De €1,59 is wat accommodatieverstrekkers afrekenen met de gemeente en dat is het bedrag dat de verhuurder mag doorberekenen aan de huurder. Ondernemers kunnen natuurlijk allerlei ongespecificeerde kosten in rekening brengen en daarmee een rookgordijn optrekken rond de gemeentelijke belastingen, laat gemeente Ameland weten. Voor de gemeente is dit niet wenselijk, want mensen denken dat dit de belasting is die de gemeente oplegt, terwijl dat bedrag in werkelijkheid veel lager is.

Burgemeester Leo Pieter Stoel is verre van gelukkig met de rekenwijze van sommige hoteliers. Hij noemt de verhoging ‘oneigenlijk’ en zegt dat het aan de gemeente is om de hoogte vast te stellen. De gemeente gaat de hotels niet aanpakken, want juridisch blijkt er niet veel te halen. Dat is al eens uitgezocht; het fenomeen is niet nieuw. “Het is niet open, niet transparant,” zegt Stoel, “en het verbaast me ook een beetje.” De gemeente krijgt aanvragen van ondernemers over kwijtschelding van toeristenbelasting vanwege de coronatijd en dan worden er vele euro’s van de gast gevraagd. Hij kan er niet bij en houdt dit gegeven goed in zijn achterhoofd als er weer eens overleg is met de verhuurders. “Het is niet fair naar de gast.”

Doneren

Waardeert u het nieuws van PA, doneer dan een euro voor dit artikel of word Vriend. Klik hier maar eens >

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *