Toel soep niet zo heet gegeten

BALLUM – De Toel soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. Maandagavond werd in de raadscommissievergadering gesproken over het opzeggen van de huur van dat deel van Ontmoetingscentrum De Toel in Nes dat bestaat uit de bar en de grote zaal. De huurtermijn van 40 jaar loopt eind dit jaar af en de gemeente werd geadviseerd de huur op tijd op te zeggen. Niet omdat men in Ballum van De Toel afwil, maar om opnieuw te praten met de verhuurder en de voorwaarden voor huur te herijken. Het is niet dat De Toel dicht moet omdat Sociaal Cultureel Werk Ameland (SCW) het niet meer kan betalen, zegt wethouder Piet IJnsen. Niet SCW maar de gemeente is huurder en die stelt het gebouw om niet ter beschikking aan SCW. Inmiddels is er al contact geweest met verhuurder Sint Clemensrectoraat, vertelt IJnsen. Dat het huurcontract niet wordt verlengd is nog geen uitgemaakte zaak. De wethouder zegt er wel bij dat SCW afgelopen twee jaar zware klappen heeft gehad door de coronamaatregelen. Afzeggen van activiteiten betekent ook derving van inkomsten. Daarbij komt SCW niet in aanmerking voor een compensatieregeling van het Rijk.

IJnsen is al een tijd in gesprek met de sociaal culturele organisaties en hun dorpshuizen in alle vier de dorpen: Ons Hol in Hollum, Camminghahuus in Ballum, De Toel in Nes en Wantij in Buren. Tot één organisatie wil het nog niet komen en dat is wel waar de wethouder op aanstuurt.

Sociaal Cultureel Werk Ameland dateert van 18 februari 1971. Daarvoor was er al een Stichting Sociaal Cultureel werk De Hoop, die in 1959 werd opgericht. Dat was een interkerkelijke organisatie voor jeugd- en jongerenwerk met als dorpshuis De Hoop aan de Zuiderlaan in Hollum. In 1975 werd Ons Hol in Hollum betrokken. In Ballum werden activiteiten vanuit de school georganiseerd en Nes deed het eerst met het Binnenwegje, het clubgebouw van de hervormde jeugd. De Rooms Katholieke jeugdbeweging zat in het patronaatsgebouw naast de Clemenskerk, het gebouw dat later De Toel zou worden en dat sinds 1982 wordt gehuurd door de gemeente voor de activiteiten van SCW. 

Die stichting heeft tot doel een leefbare samenleving te bevorderen. 

lees ook De Toel huur opgezegd

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *