De Toel huur opgezegd

BALLUM – Gemeente Ameland heeft per 31 december van dit jaar de huur opgezegd van De Toel. Het oude patronaatsgebouw aan de Kardinaal de Jongweg wordt al tientallen jaren gebruikt door Sociaal Cultureel Werk Ameland. De Toel, de grote zaal met het podium, is eigendom van het Sint Clemensrectoraat. Tijdens de herbouw van de Clemenskerk was dat de ruimte waar de mis werd gevierd.

Raadslid Jeroen de Jong van het CDA maakt zich grote zorgen. Hij vreest dat de sociale functie van de ruimte in de knel gaat komen. Veel verenigingen maken gebruik van de grote zaal. Nu gaan stoppen met deze locatie is een aderlating, meent De Jong.

De Toel wordt afgestoten omdat Stichting Sociaal Cultureel Werk Ameland (SCW) de begroting anders niet sluitend krijgt. Activiteiten kunnen doorgaan in de oude Kardinaal de Jongschool, die sinds de verhuizing van de leerlingen naar de nieuwe school aan het Bramerduinenpad, ook wordt gebruikt door SCW. Deze oude school is in eigendom van de gemeente.

Wethouder Piet IJnsen is al maanden in gesprek met SCW, maar er kwam geen andere mogelijkheid bovendrijven dan afzien van De Toel. Het college heeft geen andere gebouwen in Nes op het oog voor gebruik door SCW, zegt de wethouder. De gemeente is huurder van De Toel en het contract loopt tot 31 december 2022. Dat gaat de gemeente nu niet verlengen.

Er is nog een onderzoek door de Rekenkamercommissie gaande naar de financiën van SCW.

lees vooral ook dit bericht: Toel soep niet zo heet gegeten

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *